Inflace překročila 3 procenta

Marek Odstrčilík
8. 6. 2006 10:23
Praha - Vyšší ceny pohonných hmot a zdražení paušálů Českého Telecomu zapříčinilo, že růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil meziroční tempo na 3,1 procenta. Je to nejvíce od října 2004.

Ceny alkoholických nápojů se zvýšily o 0,7 procenta, z toho lihovin a piva o 0,9.

Levnější byly především oděvy a obuv, bytové vybavení a zařízení domácnosti, potraviny a nealkoholické nápoje.

Z potravin byly výrazně nižší než loni zejména ceny mouky, drůbeže, ovoce a cukru.

Naopak výrazně vyšší byly ceny brambor o 81,2 procent a čerstvé zeleniny o 14,1 procent.

Podle Pavla Sobíška z HVB Bank je inflace sice mírně výš, než činily odhady finančního trhu i ČNB, ale není velkým překvapením.

 "Do inflace jen málo promluvily položky, u nichž by cenový růst mohl být spojován s růstem poptávky a vyžadoval by rychlý zásah měnovou politikou ČNB," uvedl Sobíšek.

"Zajímavé bylo pozorovat, že nárůst cen nebyl stejný u malých a velkých prodejců. menší prodejny měly obvykle o trochu vyšší ceny," říká Vladimír Pikora z Next Finance.

"V následujících měsících očekáváme postupný pokles inflace podle toho, jak bude odeznívat předchozí zvýšení cen energií a opět se projeví vliv posilující koruny, která zlevňuje veškeré dovážené zboží," řekl Aktuálně.cz Petr Sklenář z Atlantik FT.

Při mezinárodním porovnání se ukazuje, že česká inflace je mírně vyšší než v eurozóně. Rozdíl tří desetin však není zásadní.

Podle Pikory se do budoucna nedají očekávat zásadní odchylky od současných hodnot inflace. "V druhé polovině roku by se na stáncích měl sice projevit dopad dražších cigaret, ale silná koruna bude držet ceny dovozu na uzdě," dodal Pikora.

"Koncem roku očekáváme inflaci mezi 2,3 až 2,5 procenty. Průměrná meziroční inflace by letos měla činit 2,7 procet," uvedl Pikora.

Nejrychleji rostly ceny v Lotyšsku, a to o 6,1 procenta. Naopak nejméně v Polsku o 1,2 procenta. Na Slovensku zrychlil cenový růst v dubnu na 4,4 ze 4,3 procenta v březnu.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy