Nový problém úřadů práce: Mizí data o dávkách v nouzi

Tomáš Fránek
11. 4. 2013 15:41
Nové počítačové systémy mají i po 15 měsících vážné problémy, potvrzují úředníci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ani patnáct měsíců nestačilo k tomu, aby nové počítačové systémy na úřadech práce začaly fungovat bez vážných výpadků. Naopak. Další zásadní problém má nyní aplikace, z níž se vyplácejí dávky hmotné nouze - tedy peníze pro nejchudší lidi, kteří potřebují okamžitou pomoc.

Podle informací z úřadů práce, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici, musí úředníci zapisovat do systému údaje ručně, protože se nemohou spoléhat na data z databáze. Ruční zapisování přitom výrazně oslabuje kontrolu, komu a jaké dávky jsou vypláceny.

Z databází například mizí zadané adresy lidí. Kvůli tomu jsou chybně zasílány peníze poštovní poukázkou, komplikované je i zadávání údajů při výplatě přes sKartu.

Návrat k "ruční práci" zažili úředníci už na začátku loňského roku, kdy nový systém zkolaboval. Tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09, který nevyzkoušený systém prosadil narychlo a bez standardního výběrového řízení, sliboval, že nejpozději do poloviny roku 2012 už budou programy fungovat bezchybně.

Nemůžeme ověřit příjmy

Aplikace zajišťující výplatu dávek hmotné nouze má problémy se zadáváním a vyhledáváním jednoho ze základních kritérií pro vyplacení dávky - tedy příjmů žadatelů.

„Je to hodně obtížné vyplatit dávky bez toho, abychom měli šanci ověřit příjmy klientů. Není možné ohlídat a hlavně ověřit, zda mají naši klienti nějaké příjmy, nebo ne," vysvětlila problém online deníku Aktuálně.cz  jedna z pracovnic úřadů práce.

Informační mail z celostátního vedení Úřadu práce, zaslaný na všechny pobočky, sice už uvádí, že "dávková úloha pro aktualizaci příjmů osob je spuštěna", přiznává však, že "její rychlost a tedy i dokončení nejsou předvídatelné".

"Do té doby můžete zadávat příjmy ručně, ale je nutné dodržet striktní podmínky zadávání - shodný titul příjmu a korektní datum vyplacení s přesností na měsíc a rok, aby nedocházelo k duplicitám započtení příjmů," napsali úředníkům z pražské centrály.

Problémy připouští i samotné ministerstvo práce a sociálních věcí, které stále vedou politici z TOP 09. „K omezení funkčnosti agendového systému hmotná nouze došlo letos 5. dubna, proto se dočasně umožnilo pracovníkům zapisovat některé údaje ručně místo komfortnějšího sehrávání dat z databází. Na vlastní způsob výplaty dávek by to nemělo mít žádný vliv," říká mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Mizí data i lidé

Nejde přitom o jediný problém, který programy mají. Existenci několika vážných chyb potvrzuje zápis z poslední porady vedení Úřadu práce, pracovníků regionálních poboček a zástupců dodavatelských firem.

Podle dokumentu, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici, tak například z databází mizí zadané adresy příjemců dávek, a jsou tak chybně zasílány peníze poštovní poukázkou. Komplikované je i zadávání údajů při výplatě přes sKartu.

„Neustálé problémy jsou se spisovou službou, tedy správou všech dokumentů z úřadů, nepřidělují se čísla jednací na dokumenty a buď se neuloží vůbec, nebo se ukládají dlouho, ale vždy to znamená opět se vrátit do stejné dávky," je uvedeno v zápise z porady.

Lidé z úřadů práce nemají podle vyjádření jednotlivých krajských poboček valnou naději, že jim v případě technických problémů zástupci firem pomohou.

„Odpovědi z HelpDesku často uživatelům nijak nepomůžou s řešením problému, místo toho aby reagovali na podstatu požadavku, obsahují pouze zkopírované pasáže z manuálu," uvedli zástupci jednotlivých úřadů na poradě s dodavatelskými firmami.

„Data jsou pořizována ručně celý den, a pokud do druhého dne zmizí, je práce pracovníků v území velmi frustrující. Celá řada kvalitních pracovníků odešla ze zaměstnání. Pracovníci odmítají dávat hlášení, protože jim chodí rozporuplné odpovědi. To však uchazeče o příspěvky v nejmenším nezajímá a v této souvislosti narůstá agresivita uchazečů, kterou musí řešit i Policie ČR. Takto není možné do budoucna řešit situaci," uvedli lidé z úřadů práce na poradě.

Výplatu sociálních dávek zajišťují společnosti Fujitsu Technology, Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill, Techniserv a OKsystem. Exministr Jaromír Drábek a jeho tehdejší první náměstek Vladimír Šiška jim zakázku přidělili bez standardního výběrového řízení jen na základě dřívější rámcové smlouvy uzavřené ministerstvem vnitra.

Stamiliony se neušetřily

Za loňský rok stála výplata dávek podle ministerstva zhruba 400 milionů korun. Podle výpočtů Nadačního fondu proti korupci je částka ještě o více jak sto milionů vyšší.

Smlouvu nyní prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad zatím nepravomocně na základě dvou dodatků rozhodl o zrušení zakázky a o zákazu používání systému. Teď řeší odvolání ministerstva proti tomuto rozhodnutí.

Kvůli možné korupci při rozdělování zakázky už policie stíhá dvanáct lidí včetně Šišky a zástupců dodavatelských firem, které systémy ministerstvu dodaly. Celkem si podle znaleckého posudku policie mohly firmy přijít na 386,12 milionu korun. Což je podle posudku o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo běžet vše při starém a do dávek vůbec nesahalo.

 

Právě se děje

Další zprávy