Nečas: sKarty musí skončit, hon na švarcsystém také

Zuzana Hronová Petr Kučera Zuzana Hronová, Petr Kučera
28. 3. 2013 10:54
Odstoupení od tohoto projektu je nejlepší a nejúspornější řešení, řekl Nečas Müllerové
Foto: ČS

Praha - Projekt sKaret má být ukončen, oznámil premiér Petr Nečas (ODS) na tiskovém brífinku po setkání s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou z TOP 09.

"Doporučil jsem paní ministryni, aby projekt sKaret byl ukončen. Odstoupení od projektu je to nejméně špatné řešení minimalizující náklady finanční, věcné i politické," řekl Nečas.

Podle něj ale bude dobré se k tomuto projektu v budoucnosti vrátit. "Byla to dobrá myšlenka, elektronické placení v sociálních systémech má svůj význam," uvedl.

Praktické provedení projektu však podle Nečase původní myšlenku sKarty zdiskreditovalo. "Politické i věcné náklady, nutné legislativní změny i jejich pravděpodobný rozpor se smlouvou s Českou spořitelnou vytvořily takovou situaci, že odstoupení od projektu je nejméně špatným řešením," uvedl Nečas.

Müllerová však zrušení projektu sama nenavrhne. Na vládu přinese původní návrh, který nadále počítá s povinnou identifikační funkcí sKaret a jejich povinným převzetím. Rozhodnutí, zda bude projekt zastaven, tedy nechá na vládě jako celku.

"Samozřejmě konečné rozhodnutí, co předloží vládě, bude na ní. Nicméně to moje doporučení je tady velice silné," řekl k tomu premiér.

Hovořit o kompenzacích České spořitelně, která projekt sKaret na základě smlouvy s předchozím vedením ministerstva zajišťuje, je podle Müllerové zatím předčasné. Šéf spořitelny Pavel Kysilka na přelomu roku uvedl, že banka zatím do projektu investovala zhruba 300 milionů korun, vydělávat na něm prý plánovala až za deset let.

Ještě před čtrnácti dny přitom vláda návrh na zrušení sKaret odmítla, když nepodpořila opoziční změnu zákona. Sám Nečas také v minulosti hlasoval pro všechny zákony zavádějící a rozšiřující projekt sKaret v současné podobě.

Nečas zdůraznil, že ministryně Müllerová za problém s sKartami nenese odpovědnost, problémy prý jen zdědila po předchozím ministrovi Jaromírovi Drábkovi (také z TOP 09) a jeho prvním náměstkovi Vladimíru Šiškovi. Její odpovědnost je pouze za to, jak tento problém nyní vyřeší.

Nečas také naznačil, že v resortu ministerstva práce a sociálních věcí dojde k výrazným personálním změnám. "Bavili jsme se o personálním složení top managmentu ministerstva a shodli jsme se, že jistá personální diskontinuita bude nutná.  Ta změna bude viditelná a zřetelná a je nezbytná. Paní ministryně má v těchto krocích moji výraznou podporu," sdělil.

Skončí i kontroly švarcsystému

Nečas požaduje po ministryni práce a sociálních věcí také výrazné omezení kontrol takzvaného švarcsystému, který je podle něj "superdémonizován".

"Ve skutečnosti hraje švarcsystém naprosto okrajovou úlohu a vůbec nemá význam investovat do jeho potírání," konstatoval Nečas. Důkazem podle něj je, že 35 tisíc kontrol odhalilo jen 500 případů.

„Shodli jsme se s paní ministryní, že kontrolní činnost bude zefektivněna na oblasti, kde jsou nějaké reálné společenské hodnoty typu bezpečnost práce, ochrana života a zdraví pracovníků," řekl Nečas. Skončit mají naopak opatření, podle nichž měli mít zaměstnanci a firmy vždy u sebe pracovní smlouvy. Omezení tohoto Drábkova kroku navrhla Müllerová už dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy