Vláda stopla Müllerové další pokus vrátit sKarty do hry

Domácí Domácí
10. 4. 2013 13:53
Vláda odmítla návrh ministryně Müllerové na řešení sKaret, musí přijít s jiným
Ludmila Müllerová.
Ludmila Müllerová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové ohledně implementace sKarty byl zamítnut.

"Vláda projednala návrh zákona, jímž se mění zákon o úřadu práce ve vztahu ke kartě sociálního systému, který předložila ministryně Müllerová. Její návrh nenašel podporu a ministři ho odmítli," sdělil na středečním tiskovém brífinku premiér Petr Nečas.

Ministryně nyní podle něj bude muset přijít s nějakým jiným řešením. "To za ni nikdo nevymyslí a nevyřeší, je to její kompetence," dodal Nečas.

K zamítavému stanovisku většiny ministrů pak premiér prohlásil: "Paní ministryně nemůže být překvapena, když nerespektovala doporučení premiéra, že byl její návrh zamítnut," uvedl Nečas. Podle něj Müllerové ale kabinet nezadal, aby připravila novely, které projekt ukončí.

Müllerová navrhla, aby příjemci dávek měli sKartu povinně jen jako průkaz. K placení by ji používali pouze dobrovolně. Nemuseli by tak mít spořitelní konto, které nyní dostávají automaticky a přes které k nim peníze od státu putují. Banka má na to ale s ministerstvem práce do roku 2024 smlouvu. Podle kontraktu počítala s tím, že by se přes karty vyplácelo aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze.

Pro sKartu je ve vládě už jen TOP 09

Situace na vládě vypadá tak, že TOP 09 v prosazování projektu sKarty osaměla. Jeho zrušení hlasitě prosazuje ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem. Přidala se k nim i strana LIDEM, projekt začali "ostřelovat" předsedkyně Karolína Peake i ministr za LIDEM, předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

"TOP 09 prostě nechce přiznat, že se tento projekt nepovedl," říká expertka ODS na sociální oblast, poslankyně Lenka Kohoutová.

"Pokud nebudou předložena jasná čísla dokazující smysluplnost a výhodnost projektu sKarta pro stát a daňové poplatníky, nemá cenu se dál trápit a je na místě projekt ukončit," přidala se Karolína Peake.

"V situaci, kdy dochází k tak významnému posunu ve využívání sKarty (kdy zcela duplicitně s jinými průkazy totožnosti bude povinně používána jako identifikační průkaz ve vztahu k Úřadu práce), považujeme za žádoucí vyhodnotit i variantu úplného zrušení sKarty," píše legislativní rada v čele s Petrem Mlsnou ve svých připomínkách.

Právě na její stanovisko přitom vláda čekala - a právě proto podle informací Aktuálně.cz odložila projednávání až na tento týden.

"Celý problém sKarty je zhysterizovaný ze strany ODS. Ano, ministerstvo práce udělalo chybu, že navzdory slibům nebyla karta od počátku jen dobrovolná, to se teď napravuje," brání projekt předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy