Německý odchod od jádra přinese peníze pro ČEZ

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
2. 5. 2011 11:10
Šéf ČEZu počítá s vyššími dodávkami pro Německo po odstavení jeho jaderných elektráren.
Martin Roman vidí v odklonu Německa od jádra příležitost pro ČEZ.
Martin Roman vidí v odklonu Německa od jádra příležitost pro ČEZ. | Foto: Ludvík Hradilek

Berlín - Odklon Německa od jaderné energie bude znamenat příležitost pro ČEZ, řekl německému ekonomickému deníku Handelsblatt šéf energetického gigantu Martin Roman.

Vláda Angely Merkelové po potížích v japonské atomové elektrárně Fukušima pozastavila prodloužení životnosti německých jaderných elektráren a sedm nejstarších dokonce úplně odstavila. Vláda také oznámila záměr, že se země bude snažit opustit tento zdroj energie, jak nejrychleji to bude možné, což je podle Handelsblattu do deseti let.

Martin Roman předpokládá, že plánované odstavení jádra povede ke zdražení elektřiny. „Velké průmyslové podniky budou rozvažovat, zda budou chtít v zemi vzhledem ke stoupajícím cenám elektřiny zůstat. Dříve nebo později se velký průmysl přesune do zahraničí, tím jsem si celkem jistý," řekl deníku šéf ČEZ. Nyní pochází z atomových elektráren asi 23 procent německé energie.

Přiznal také, že s deficitem energie z jádra v Německu se budou zvyšovat šance české energetické firmy na nasycení tohoto hladu. "Čím větší bude deficit elektřiny v Německu po odstavení atomových elektráren, tím větší budou samozřejmě šance pro nás," řekl Roman.

Zároveň ale upozornil, že pokud bude chtít Česko získat svůj podíl po odstavení sedmnácti německých jaderných elektráren, bude třeba rozšířit přenosovou síť přes hranice. Podle Romana je na toto rozšíření Česko připraveno, potíže by ale mohly nastat na německé straně.

Rozhovor se dotkl také plánované dostavby jaderné elektrárny Temelín, která se má do roku 2020 rozšířit o další dva bloky. Martin Roman popřel, že by motivací k dostavbě byla plánovaná odstávka německých atomových elektráren, důvodem jsou podle něj potřeby českého trhu. "Potřebujeme více jaderných elektráren, protože v Česku nebudeme mít dostatek uhlí," konstatoval.

ČEZ si ale na své přijde i v případě, že Německo nebude chtít nakupovat českou energii. Přepokládá se totiž, že výpadek jádra bude muset nahradit uhlí. A energetický státní obr má podíl na východoněmeckých hnědouhelných dolech Mibrag.

 

Právě se děje

Další zprávy