Solární Klondike. Důkazy prvních podvodů jsou na světě

Karel Toman
22. 4. 2011 9:55
Připojeny byly i prázdné stojany v polích. Padnou trestní oznámení, tvrdí SEI
Foto: Jan Langer

Praha - Státní energetické inspekci (SEI) se podařilo doložit první podvody z časů české solární horečky na přelomu roku.

"V několika případech se podařilo odhalit, že elektrárna byla připojená a přitom na ní ještě nebyly panely," řekl deníku Aktuálně.cz Josef Petžilka z odboru ústředního ředitele SEI.

"To je samozřejmě podvod a my budeme v rámci správního řízení rozhodovat, co dál," dodal.

Česká solární horečka: připojené elektrárny bez panelů

O rozsahu odhalených podvodů nechce SEI zatím mluvit, nevylučuje ale podávání trestních oznámení a odebírání licencí technikům, kteří se pod nedokončené elektrárny podepsali.

"Budou trestní oznámení," řekl mimo jiné Petržílka, podle kterého bude SEI podávat i podněty na inspektoráty práce k odebrání licencí dotyčným revizním technikům.

"Dokumentovali, že elektrárna je v pořádku, a doložili to revizní zprávou. A když tam přijeli naši, zjistili, že nebyla úplně osazená," vysvětlil Petržílka podstatu zjištění inspekce. "Kolika případů se to týká, teď nemůžu říct, věc není uzavřená," dodal.

Největší distributor elektřiny u nás, společnost ČEZ, o podobných případech na svém zásobovacím území neví.

"Neevidujeme žádný případ, kdy bychom připojili fotovoltaickou elektrárnu, která není v souladu s revizní zprávou, nebo dokumentací skutečného provedení stavby," sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž. "Žádný takový podnět společnost ČEZ Distribuce k šetření nepodávala," dodal.

Revizní technici jsou vesměs živnostníci "na volné noze" a podle některých z nich umožnily jejich podvody i díry v zákonech a laxnost úřadů.

"Funguje to tak, že spousta revizních techniků sice má oprávnění, ale nemá platné osvědčení," vysvětlil deníku Aktuálně.cz Petr Zdražila, revizní technik z Prahy.

Kulaté razítko bez osvědčení úřadům nevadí

Osvědčení, které se každých pět let musí pravidelně obnovovat zkouškou a které stojí se vším všudy až 30 tisíc korun, si podle něj někteří "revizáci" prostě nemohou nebo nechtějí zaplatit. „Kulaté razítko jim přitom zůstává, na stavebních úřadech to nikdo neprověřuje a oni tak dělají revize dál, " tvrdí technik.

Tito jeho pololegální kolegové jsou pak podle něj náchylnější ke korupci. "Vznikají tak situace, kdy někdo přijde za investorem a řekne mu: Hele, já ti to za deset patnáct tisíc napíšu. Dá mu kulaté razítko a tomu úřadu to stačí," tvrdí Zdražila.

Samotná povinnost překládat k revizní zprávě i osvědčení by však podle něj napříště takovým podvodům nezabránila. "Pokud někdo momentálně nemá práci a někdo se mu nabídne, určitě se najdou i takoví, kteří se nechají podplatit," dodává.

Řešením by podle něj mohlo být, pokud by se ke každé revizi povinně přikládala i fotodokumentace. "To by těm průšvihům předešlo," myslí si Zdražila.

Stěhování panelů se zatím potvrdit nepodařilo

Koncem loňského roku se také objevilo podezření, že "solární" firmy ve velkém přesouvaly panely ze svých hotových elektráren na ty nedokončené, aby tak stihly štědré výkupní ceny končící s novým rokem 2011. To se však SEI zatím potvrdit nepodařilo. A to ani v případě šesté největší solární elektrárny ve Velkých Těšanech u Kroměříže, ze které na podzim 2010 zmizelo všech 26 tisíc panelů.

"Bylo to jinak. Jak výrobce panelů, tak majitel elektrárny dokumenty doložil, že šlo o standardní reklamaci. Nedošlo k porušení zákona, ta elektrárna běží dál," řekl Petržílka.

SEI podle něj šetřila elektrárnu polečnosti REN Power z portfolia firmy Czech Coal Pavla Tykače od 22. prosince 2010 do 17. ledna 2011.

Ren Power deníku Aktuálně.cz před časem sdělil, že důvodem reklamace byla konstrukční vada panelů, při níž v zimě hrozilo, že je silnější vrstva sněhu poláme.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v listopadu 2010 odvolal ředitele Státní energetické inspekce (SEI) Petra Holoubka, aby jej vzápětí nahradil dosavadním ředitelem technické sekce SEI Pavlem Maďarem. Zdůvodnil to tehdy "transformací funkce SEI", která má podle Kocourka hrát v české energetice "aktivnější roli".

Krajské stavební úřady začaly také počátkem března na upozornění ministerstva pro místní rozvoj kontrolovat všechny fotovoltaické elektrárny s výkonem větším než jeden megawatt. Prověřují, zda investoři neporušili stavební zákon.

Především jestli jsou solární parky v souladu s územním plánem, nestojí v místech, kde to není povoleno třeba kvůli ochraně přírody a krajiny, nebo zda panely nezasahují do práv sousedních majitelů nemovitostí.

Kontrolou tak podle Bronislava Bechníka z Czech RE Agency projde několik stovek fotovoltaických elektráren po celé republice.

 

Právě se děje

Další zprávy