Tisk: ČEZ loni koupil solární elektrárny za 10 miliard

ČTK ČTK
27. 4. 2011 17:50
ČEZ dal prý za elektrárny o dvě miliardy víc, než kdyby je sám postavil
Polostátní ČEZ (na snímku jaderná elektrárna Dukovany) je největší sluneční investor a shrábne štědrou státní podporu, kterou ale státu částečně vrátí v dividendě. Vlastně to mohlo dopadnout i hůř. Kdo se každopádně raduje, jsou menšinoví akcionáři ČEZu.
Polostátní ČEZ (na snímku jaderná elektrárna Dukovany) je největší sluneční investor a shrábne štědrou státní podporu, kterou ale státu částečně vrátí v dividendě. Vlastně to mohlo dopadnout i hůř. Kdo se každopádně raduje, jsou menšinoví akcionáři ČEZu. | Foto: Karel Toman

Praha - Energetická společnost ČEZ loni investovala do nákupu hotových fotovoltaických elektráren zhruba deset miliard korun. To je polovina peněz, které měl vyčleněné na investice do obnovitelných zdrojů do roku 2020. Z obnovitelných zdrojů přitom firma loni vyrobila jen 3,2 procenta elektřiny.

Napsal to server Ekonom.cz. Za projekty podle něj ČEZ zaplatil asi o dvě miliardy víc, než kdyby elektrárny sám postavil.

"V roce 2010 investovala skupina ČEZ do obnovitelných zdrojů v České republice celkově 10,4 miliardy korun. Dominantní část, asi deset miliard, byla použitá na akvizice projektů fotovoltaických elektráren," informoval server mluvčí společnosti Martin Schreier. Investice do fotovoltaiky vynese firmě díky podpoře státu za dvacet let kolem 23 miliard.

ČEZ je nyní největším "hráčem" na tuzemském solárním trhu. Přitom až do začátku loňského roku solární boom prakticky ignoroval. Nyní má fotovoltaické elektrárny o výkonu 126 megawattů. Jen za loňský rok tedy firma nakoupila 106 megawattů. Za jeden nakoupený megawatt instalovaného výkonu ČEZ zaplatil v průměru 94 milionů korun.

Cena výstavby megawattové solární elektrárny přitom loni klesla až k hranici 70 milionů. ČEZ tak přeplatil každý megawatt o 20 milionů. Celý loňský nákup byl o dvě miliardy dražší, než kdyby ČEZ připravoval projekty solárních elektráren sám, upozornil server.

Energetická společnost ČEZ je však v zavádění obnovitelných zdrojů stále pozadu. Loni vyrobily její "ekologické" elektrárny jen 2016 gigawatthodin elektřiny. To jsou pouhá 3,2 procenta z celkové výroby. Například německá energetická jednička RWE vyrobila loni z obnovitelných zdrojů pět procent elektřiny, E.ON jedenáct a u španělské Iberdroly se podíl obnovitelných zdrojů vyšplhal po započtení vodních elektráren na 49,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy