ČEZ letos znovu sníží zisk, kvůli daním i nižší ceně

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
28. 2. 2011 13:21
Letošní zisk se ČEZ sníží až o 15 procent.
Šéf ČEZu Martin Roman
Šéf ČEZu Martin Roman | Foto: CSR Fórum

Praha - Zisk energetického gigantu ČEZ loni dusila doznívající krize a propad cen elektřiny, ten letošní poznamenají nové daně a další pokles ceny energie. Informoval o tom generální ředitel společnosti Martin Roman na tiskové konferenci. Výsledky zveřejnila společnost neplánovaně minulý týden.

Loňský zisk se podle Romana snížil meziročně o devět procent na 47,2 miliardy korun. Vliv krize se podle něj podařilo omezit střednědobým prodejem elektřiny. Výši dividendy, kterou ČEZ za loňský rok vyplatí, neuvedl. Pouze konstatoval, že podle dlouhodobé strategie bude vyplácet polovinu až 50 procent čistého zisku.

Pokles ceny a daně ukousne 12 miliard ze zisku

Pokles zisku v letošním roce ale předpovídá ještě vyšší, přibližně o 15 procent na 40 miliard korun. Důvodem kromě pokračujícího poklesu ceny elektřiny bude i zavedení darovací daně z emisních povolenek a srážková daň z elektřiny vyrobené v solárních elektrárních.

Na ziscích se letos podepíše i posilující koruna k euru, většina tržeb ČEZ je totiž v eurech. "Celkový dopad negativních faktorů na letošní hospodaření firmy bude činit 12 miliard korun. Vnitřními úsporami se nám tyto vlivy podařilo omezit tak, že jejich dopad na provozním hospodářském výsledku bude o něco více než čtyři miliardy korun," uvedl Roman.

Zároveň společnost předpokládá zvýšení výroby elektřiny ve svých jaderných a fotovoltaických elektrárnách a příjmy ze svých zahraničních aktivit. Vzroste například výroba větrných elektráren ČEZ v Rumunsku a firmě pomohou také úsporná opatření v rámci podnikání v Albánii.

Temelín zvýší výkon

Mezi priority pro letošní rok ČEZ řadí dokončení zadávací dokumentace pro tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, zvýšení výkonu prvního bloku Jaderné elektrárny Dukovany na 500 MW, rozvoj podnikání v oblasti malých kogenerací a tepla či zlepšení pozice na trhu s plynem v ČR a na Slovensku.

V rámci programu Nová vize se chce ČEZ do roku 2015 finančně stabilizovat. Plánované investice na příštích pět let ČEZ snížil o čtvrtinu na 311 miliard Kč. V posledních šesti letech ČEZ investoval zhruba 290 miliard korun, z toho 70 miliard v zahraničí. "Zahraniční akvizice hrají čím dál větší roli ve finančních výsledcích skupiny ČEZ," dodal Roman.

Energetický gigant ČEZ vlastní z 66 procent stát, jeho akcie se ale obchodují i na pražské a varšavské burze. V Česku pro firmu pracuje asi 20 tisíc lidí, v zahraničí dalších 13 tisíc.


 

Právě se děje

Další zprávy