Německo omezí dotace solárních panelů. Nezabraly

Karel Toman
2. 3. 2010 23:23
Německo má o 40 % nižší výkupní ceny než Česko. A sníží je třikrát víc, než my
Detailní pohled na solární panel.
Detailní pohled na solární panel. | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Německo se chystá výrazně omezit dotace do výroby solární energie. Vláda tím chce zamezit přehlcení trhu a zároveň ulevit státní pokladně.

Návrh zákona, kterým se v příštích týdnech bude zabývat vláda kancléřky Angely Merkelové a německý parlament, má snížit státem garantovanou výkupní cenu elektřiny vyráběné ze solárních panelů na otevřené ploše o 15 procent.

O 16 procent se mají snížit výkupní ceny energie ze solárních panelů na střechách, na kterých je v Německu připevněno 80 procent všech solárních panelů. Úplně skončit by měly stavby solárních elektráren na polích.

Už ani panel na orné půdě

"Na orné půdě už nesmí být instalovány žádné další panely," nechal se slyšet člen kancléřčiny Křesťansko-demokratické unie (CDU) Peter Altmaier, který má ve straně solární agendu na starosti. "Cílem je omezit nadměrnou stimulaci aniž bychom zbrzdili rozvoj zelené energie," dodal.

Německo je největším výrobcem solárních panelů na světě. Dotace čelí kritice, protože se jim nepodařilo stimulovat tamní trh natolik, aby dokázal čelit konkurenci z Číny, kde se panely díky levné pracovní síle vyrábějí levněji.

Přestože světový trh rostl, němečtí výrobci v posledních letech prodělali miliardy euro a byli nuceni propouštět, nebo část své výroby přesunout na východ. Německá skupiny Q-cells například vloni po letech výrazného růstu vykázala ztrátu 1,36 miliardy euro.

Dotace v Německu naopak vedly ke stejným neočekávaným důsledkům jako v Česku - investoři jimi osadili spousty orné půdy. Dnes tak němečtí daňoví poplatníci dávají na podporu solární energie miliardu euro měsíčně. Nový zákon má lidem část z těchto peněz zase vrátit, tvrdí Hans-Peter Friedrich z koaliční Křesťanské sociální unie (CSU).

Platíme víc, ale zlevníme míň

Návrh zákona v Německu podle Deutsche Welle podporují farmáři nazlobení na investory, kteří skoupili ornou půdu, jen aby na ní "sklízeli sluneční svit."

Na druhé straně ale stojí lobby výrobců solárních panelů a ekologové. Některé společnosti dokonce slíbily svým zaměstnancům den volna, aby mohli protestovat v Berlíně. Ochránci přírody nazvali návrh zákona zradou na obnovitelné energii.

Foto: Jan Langer

Také v Česku se uvažuje o tom, že se sníží výkupní ceny energie. Ty jsou sice u nás už teď o 40 procent vyšší než v Německu, dřív než příští rok se ale nemohou snížit víc než o 5 procent.

Státní podpora zelené energie tak bude dál zdražovat cenu elektřiny. Zatímco v roce 2009 přispívaly české domácnosti na MWh čisté elektřiny 50 korunami, v roce 2010 budou podle serveru Nazeleno.cz přispívat už 168 korunami.

V roce 2009 tak daňoví poplatníci podpořili zelenou energii 3 miliardami korun. Tento rok by to podle odhadů mělo být už 7,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy