Ekologové žádají hlavu vedení ČEPS. Kvůli čisté energii

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
18. 2. 2010 12:34
Ekologové viní z hrozícího přetížení sítí ČEPS, podle nich měl na přípravu času dost
Nejvíce energie nevyrobí obrovské solární elektrárny, ale ty malé, které mají lidé na střechách. Ilustrační foto.
Nejvíce energie nevyrobí obrovské solární elektrárny, ale ty malé, které mají lidé na střechách. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hrozící přetížení elektrické sítě kvůli připojení "čisté" energie je chybou státní společnosti ČEPS, která přenosovou síť provozuje. Tento názor dnes zveřejnili zástupci čtyř ekologických organizací.

Poukázali na to, že společnost měla na přípravu sítí na nástup obnovitelných zdrojů dost času - celých sedm let. A žádají, aby představenstvo podniku odstoupilo.

ČEPS totiž před časem vyzval energetické společnosti, aby již do sítě další větrné a solární elektrárny nepřipojovaly, protože hrozí přetížení sítě. A distributoři výzvu uposlechli. Žádosti o vlastní zdroj obnovitelné energie odmítá ČEZ, E.on i Pražská energetika.

"Čisté energie přibývá dokonce o pětinu pomalejším tempem, než vláda už v roce 2003 schválila. Jenomže ČEPS, na rozdíl od svých kolegů v jiných zemích, vůbec nepřipravil síť na nové větrné a solární elektrárny. Přitom měli sedm let času. Představenstvo společnosti by proto mělo být odvoláno," vysvětlil Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

V rámci přístupových smluv k Evropské unii se Česko zavázalo čerpat osm procent energie z obnovitelných zdrojů. V současnosti je to však, podle organizací zabývajících se ekologií, jen 6,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy