Přes pět miliard z ČEZ půjde státu

Dušan Klimeš
23. 5. 2006 15:00
Praha - Je rozhodnuto. Téměř devět miliard korun z loňského zisku firmy ČEZ půjde do kapes jejích akcionářů.

Na dnešní valné hromadě totiž akcionáři rozhodli, že dividenda bude činit 15 korun na jednu akcii. Z loňského rekordního zisku 17,64 miliardy korun tak rozdělí více než polovinu.

Vedení potvrdilo, že i v budoucnu by společnost chtěla vyplácet až padesát procent zisku v dividendách.

Největší částku si odnese český stát, neboť ten je majoritním vlastníkem energetického koncernu. Za svých 67 procent akcií dostane přes pět miliard korun.

O tom, co se stane s penězi, které inkasuje stát, je již rozhodnuto. "Dvě miliardy půjdou na úhradu následků letošních povodní, další pak na odstranění starých ekologických škod a do Státního fondu dopravní infrastruktury," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Jaroslav Růžek.

Drahá elektřina ČEZu svědčí

Loňský rok byl pro ČEZ rekordní. Jeho čistý zisk vzrostl o 70 procent a dosáhl 17,6 miliardy korun. Díky tomu se stal nejziskovější společností v České republice.

Ve své spanilé jízdě za enormními zisky pokračuje ČEZ i letos. Za první čtvrtletí tohoto roku se jeho čistý zisk vyšplhal na 10,4 miliardy korun. A to hlavně díky rostoucím cenám elektřiny, novým akvizicím a výborným výsledkům zahraničních divizí.

Za celý rok by vedení společnosti rádo ohlásilo čistý zisk ve výši téměř 27 miliard korun.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O "útratě" dvou miliard na krytí povodňových škod z dividend ČEZu rozhodla vláda již na konci dubna. Stejnou formou a na stejný účel plánuje získat stát dalších 2,7 miliardy korun ze společnosti Osinek.

Kam dál

Druhá největší energetická skupina střední Evropy má celkem jasno jak naložit se svým ziskem. Budou to obrovské investice do dalších továren, ale hlavně akvizice a skupování zahraničních společností.

Deset miliard korun bude ČEZ stát bulharská továrna ve Varně. Smlouvu o koupi dalších dvou továren v Polsku uzavřel na konci ledna.

Část investic by měla jít i do obnovitelných zdrojů. Podle sdělení zástupců ČEZ by to mělo být v dalších patnácti letech až 30 miliard korun, z kterých 20 miliard by šlo na elektrárny větrné.

 

Právě se děje

Další zprávy