ČEZ: deset miliard za tři měsíce

Dušan Klimeš
18. 5. 2006 12:00
Praha - Vyšší cena elektřiny, dobré výsledky bulharských distribučních firem a nová akvizice pomohly firmě ČEZ k čistému zisku 10,4 miliardy korun za první čtvrtletí.

Zástupci společnosti to dnes oznámili s tím, že výnosy dosáhly 41,6 miliardy korun. V prvním čtvrtletí minulého roku dosáhl energetický gigant čistého zisku 7,03 miliardy korun, což je o tři miliardy méně než letos.

Data jsou však těžko porovnatelná, neboť došlo k zásadním změnám ve struktuře firmy. Ta například získala majoritu v Severočeských dolech či do své skupiny přibrala rumunskou distribuční společnost Electrica Oltenia.

Nesrovnatelné výsledky

Za rok 2005 se státem vlastněné společnosti podařilo vydělat 22,3 miliardy korun, což byl nárůst o 56 procent, přičemž tržby činily 125 miliard.

Pro letošní rok čeká vedení ČEZ čistý zisk na úrovni 26,7 miliardy korun, což by byl nárůst o 19 procent. Ovšem stejně jako výsledky prvního čtvrtletí, ani čísla za celý rok nebude možné takto jednoduše srovnat.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Polské akcie musí počkat

V poslední době firma ČEZ koketovala s myšlenkou umístit své akcie na varšavské burze. Tento krok však prozatím odkládá.

"Důvodem je nestabilita na trhu související s prudkými výkyvy cen emisních povolenek oxidu uhličitého," řekl dnes generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Původní termín pro vstup na polský akciový trh byl červen tohoto roku. Ředitel však odhaduje, že k tomu dojde spíš na podzim, až se uklidní situace kolem emisních povolenek.

Polsko je pro ČEZ strategickým trhem. Již nyní je tam vlastníkem dvou elektráren.

Budoucnost: vítr a atom

Co se stane s miliardami, které ČEZu tečou z elektrické sítě? Asi před měsícem oznámil, že v dalších patnácti letech by chtěl investovat 30 miliard do obnovitelných zdrojů.

Z toho by dvě třetiny měly jít do větrných elektráren. ČEZ však plánuje i znovuobnovení provozu některých tepelných elektráren v Severních Čechách. Celkové investice mezi lety 2010 - 2017 by měly dosáhnout až 130 miliard.

Investice do obnovitelných zdrojů tak tvoří pouze zlomek této částky.

Druhou linií, které se ČEZ dlouhodobě věnuje, jsou akvizice a odkup firem. Začátkem května podepsal s bulharskou vládou smlouvu o koupi tepelné elektrárny ve Varně za deset miliard korun.

Na konci ledna uzavřela společnost smlouvu o koupi dvou polských elektráren společností Elcho a Skawina.

V těchto dnech bojuje v tendru o společnost Electrica Muntenia Sud. Ta přímo sousedí s distribuční společnosti Electrica Oltenia, která již do skupiny ČEZ patří.

Foto: Aktuálně.cz

Do budoucna by se energetický obr chtěl stát i spoluvlastníkem bulharské jaderné elektrárny Belene.

Výsledky zachránily akcie

Ráno na pražské burze se neslo ve znamená hromadného poklesu. Během první čtvrthodiny klesl burzovní index o 1,4 procenta. Na této vlně se "svezl" i ČEZ, když pokles o dvě a půl procenta.

Dobré výsledky mu však vrátily sílu a svoji ztrátu snížil na čtvrt procenta. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy