Odborníci: Růst cen elektřiny bude vyšší

Dušan Klimeš
7. 3. 2006 0:00
Praha - Nemilé překvapení může čekat na konci roku spotřebitele, až jim přijde vyúčtování energií, tvrdí někteří odborníci.

Energetický regulační úřad (ERU) již před časem zveřejnil, že v roce 2006 se domácnosti dočkají zdražení elektrické energie průměrně o 8,9 procenta.

Analýza, kterou si nechal zpracovat odborný stavebnický server www.tzb-info.cz, ale hovoří o nárůstu o dvacet až třicet procent při užívání elektřiny pro vytápění a ohřev vody. ERU se prý pouze snaží zastřít skutečný nárůst.

Foto: Tomáš Daněk

V pěti sazbách poroste cena až o pětinu

Internetový portál pro stavebnictví, technická zařízení budov a úspory energií, předkládá "alternativní" výpočet nárůstu nákladů.

Domácnosti platí za elektřinu v závislosti na způsobu využití a na časech, ve kterých ji spotřebovávají. A analýza uvádí, že u uživatelů pěti z devíti sazeb dojde ke zvýšení o více než dvacet procent.

Energetický úřad kontruje, že "výsledné zveřejňované průměrné nárůsty cen odpovídají nejvíce skutečným u těch zákazníků, kteří se charakterem a výší své spotřeby blíží typické spotřebě".

To je spotřeba, která je v daném regionu, sazbě a jističové kategorii nejběžnější, tvrdí úřad.

Rozdíl je v průměrném spotřebiteli

V čem je tedy onen rozdíl, který může pro občany znamenat vydání v řádech tisíců korun? V zásadě jde o to, koho považovat při výpočtech růstu nákladů za "typického" spotřebitele.

Konkrétní příklad: Úřad považuje za typickou domácnost, která užívá sazbu D45, tu, jež spotřebuje ročně 410 kilowatthodin ve vysokém (dražším) tarifu a 9740 kWh v nízkém tarifu.

Konkurenční analýza, ale tvrdí, že běžnější je spotřebovat 500 kWh ve vysokém a 26000 kWh v nízkém tarifu. Podle ERÚ by se účty této domácnosti zvýšily o 7,7 procenta, druhá varianta hovoří o 24,2 procentech.

Česká spotřeba elektřiny
Česká spotřeba elektřiny | Foto: Tomáš Daněk

Úřad počítá s malými byty

"Podle našeho názoru odpovídají námi uváděné spotřeby elektřiny pro vytápění a ohřev vody domácnostem v běžných rodinných domech bez zateplení, kterých je v ČR naprostá většina," uvedl pro Aktuálně.cz Miroslav Hořejší, jednatel společnosti, která provozuje odborný web o úsporách energií a stavebnictví.

"To, co ERU považuje za domácnost s typickým odběrem, je možné pouze v malém bytě nebo u moderních nově postavených domů s dokonalým zateplením, kvalitními okny a ještě v případě lidí, kteří tráví většinu dne v práci," dodal Hořejší.

Podle něj je rozdíl způsoben pravděpodobně chybnými výchozími statistickými daty o spotřebách energie. Lze ale spekulovat také o záměrné manipulaci se statistickými údaji, která má za cíl klamat občany o skutečných nákladech na elektřinu.

Chce to transparentnost

"Naše výpočty nárůstu cen energií vycházejí z váženého průměru, jenž je tvořen ze součtu odběru všech spotřebitelů v jednotlivých regionech," říká o metodice výpočtu tisková mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová.

Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory je nepravděpodobné, že by se regulační úřad snažil úmyslně manipulovat s čísly. "Je však třeba, aby ERÚ jasně a transparentně zveřejňoval způsob a algoritmus výpočtu svých údajů," uvedl Vladimír Pikora.

Výsledek tohoto "souboje čísel" bude znám přibližně za deset měsíců, až do schránek občanů přijde konečný účet za spotřebu elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy