Nechcete vnucené hrnce, smíte odstoupit od smlouvy

Tomáš Fránek
19. 11. 2007 13:00
Soud rozhodl v kauze společnosti Zepter

Brno - Ústavní soudci rázně vstoupili do sporů o zaplacení zboží, které si lidé objednali na různých prodejních zájezdech a setkáních doma, ve kterých se točí stovky milionů korun. Zastali se totiž muže, který odmítl zaplatit 39 tisíc korun za výrobky společnosti Zepter.

Je to radikální obrat proti dosavadní praxi, při které soudy lidem nařizovaly, aby za zboží zaplatili, i když od smlouvy odstoupili. Ústavní soudci se ale postavili na stranu spotřebitele a postup firmy označili za přinejmenším nekorektní a v rozporu s dobrými mravy.

Spor dospěl až k exekuci

Celý spor přitom začal už v roce 1995, kdy Václav Vítek na prodejní party podepsal smlouvu o koupi zboží od společnosti Zepter asi za 39 tisíc korun.

Vítek se rozhodl od smlouvy odstoupit, firma ale peníze vymáhala dál a soudy jí daly za pravdu. To, že má Vítek peníze firmě zaplatit, potvrdil Obvodní i Městský soud v Praze, dovolání odmítl i Nejvyšší soud. A kvůli dluhu už byla dokonce nařízena exekuce.

Vítek, který uvedl, že byl zástupci společnosti ujištěn, že od smlouvy se dá odstoupit, uspěl až nyní u Ústavního soudu. Ten potvrdil, že rozhodnutími soudů byla porušena Vítkova práva na spravedlivý proces a verdikty soudů zrušil.

A ústavní soudci uvedli, že i když se případ odehrál před dvanácti roky, jde o obchodní vztah podobný uzavírání spotřebitelských smluv.

Informace, kterými se snažili zástupci firmy přesvědčit kupující o výhodnosti smlouvy, označili ústavní soudci za nekorektní. Nakupující se ocitli v neznámém prostředí, kupní ceny byly uvedeny v markách, splátky v českých korunách a byli mylně poučeni o možnosti od smlouvy odstoupit.

Nejde soudně chránit

"Prodejce jej (Václava Vítka) nechal v přesvědčení, že smlouva byla zrušena, a vyčkal okamžiku těsně před promlčením nároku na zaplacení kupní ceny," uvedli ústavní soudci.

Soudy měly podle Ústavního soudu také celý případ posuzovat i na základě evropských směrnic na ochranu spotřebitelů, i přestože Česko nebylo v době uzavření smlouvy členem Unie.

Verdikt ústavních soudců je důležitý proto, že se osobnímu prodeji spotřebního zboží v Česku stále daří.

Firmě Zepter po několika letech poklesu loni vzrostly tržby na 644,5 milionu korun, v zemi má firma 1,2 miliony zákazníků.

Společnosti, které jsou sdružené v Asociaci osobního prodeje (AOP), v loňském roce stejně jako o rok dříve utržily zhruba 4,2 miliardy korun. Firmy prodávají hlavně kosmetiku, úklidové prostředky nebo domácí spotřebiče.

 

Právě se děje

Další zprávy