Kontrola: Vznik inspekce práce provázela pochybení

Tomáš Fránek
15. 11. 2007 20:00
Fungování inspekce kontrolující chování firem kritizoval i ombudsman
Také na Palackého náměstí je nadzemní městská hromadná doprava mimo provoz, údajně do konce října.
Také na Palackého náměstí je nadzemní městská hromadná doprava mimo provoz, údajně do konce října. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Vznik inspektorátu, který mají dozorovat dodržování pracovních a platových povinností firem vůči pracovníkům, provázela celá řada pochybení. Zjistila to kontrola Nejvyššího kontrolní úřadu, který vznik a fungování Státního úřadu inspekce práce prověřovala.

Jde o druhou kritiku, která úřad fungující od července roku 2005 provází.

Nízké pokuty, málo lidí

Už ombudsman Otakar Motejl zjistil, že stát nedokáže zajistit dobré fungování úřadu, který má hlídat, jak se firmy a podnikatelé chovají ke svým zaměstnancům.

Podle Motejla inspektoráty mají nedostatek lidí. Nad to ukládají pouze nízké pokuty. Když už pak chybu najdou, nedokáží dohlídat, zda ji firmy odstraní a nepokračují v porušování zákonů.

To, že stát při vzniku inspektorátu nedal na jeho fungování dost peněz, potvrdil také nejvyšší kontrolní úřadu.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí stanovilo rozpisem v roce 2006 rozpočet, který neodpovídal reálné potřebě výdajů na zajištění činnosti, což dokládá mj. navýšení rozpočtu během roku o více než třetinu, stejně tak i počet rozpočtových opatření," řekl prezident Nejvyššího kontrolní úřadu  František Dohnal.

Stížností přibývá

Chyby kontroloři zjistili i v samotném fungování inspekce.

"Státní úřad inspekce práce neodvedl v roce 2005 do státního rozpočtu nevyčerpané finanční prostředky z akcí financovaných z programů ISPROFIN v celkové výši přes 1,5 milionu korun, jejichž realizace byla v roce 2005 ukončena," uvedl Dohnal.

Kontrolou byla podle Dohnala zjištěna také celá řada pochybení v účetnictví.

Stížností na fungování inspekce přibývá. Jen za prvních devět pět měsíců letošního roku přijala kancelář veřejného ochránce práv o čtyřicet procent víc stížností než za celý loňský rok.

 

Právě se děje

Další zprávy