Austerlitz nepatří Slavkovu, má jej soukromník

Tomáš Fránek
9. 11. 2007 14:04
Úřad potvrdil, že značku vlastní soukromá firma

Brno - Dlouholetý spor o ochrannou známku Austerlitz se dočkal důležitého verdiktu.

Úřad průmyslového vlastnictví totiž změnil své původní stanovisko a rozhodl, že značka Austerlitz, kterou si zapsala brněnská společnost Davay pořádající vzpomínkové akce na slavkovském bojišti, platí, a firma ji tak může dál exkluzivně užívat.

Spory se táhnou roky

Od roku 1991, kdy je Austerlitz samostatně nebo ve spojení s dalšími slovy veden jako ochranná známka zapsaná u Úřadu průmyslového vlastnictví, jde o další verdikt v boji o značku jednoho z nejžádanějších chráněných označení v tuzemsku.

Úřad původně na návrh patentového zástupce Jiřího Chlustiny loni rozhodl, že známka Austerlitz je neplatná. Podle tohoto rozhodnutí je Austerlitz zeměpisný název města Slavkov a nemůže se stát ochrannou známkou.

"Nejde, aby si někdo přisvojil výlučné užívání takového popisného označení," rozhodl úřad, podle kterého značku Austerlitz mohou využívat firmy působící ve Slavkově a okolí pro svoje výrobky.

Společnost Davay ale podala rozklad a úřad nyní svoje rozhodnutí změnil.

Za známostí je dřina

"Austerlitz není pouhopouhým místopisným označením, ale představuje kreativní zkratku pro památkovou zónu rozmístění ležení rakouských, ruských a francouzských vojsk v době konání bitvy tří císařů," uvedla firma v podaném rozkladu.

A to, že lidé označení Austerlitz znají, je podle zástupců firmy dáno dlouhodobou prací na pořádání vzpomínkových akcí.

"Ze jména Austerlitz, u nás neznámého, jsme udělali pojem, který přitahuje turisty. Stálo to mnoho milionů a práce spousty lidí, členů klubů vojenské historie. A na akce se nyní jezdí dívat celý svět," uvedl už dříve majitel firmy Miroslav Jandora.

A šéf Úřadu průmyslového vlastnictví Karel Čada firmě vyhověl a potvrdil, že značku Austerlitz má zapsánu pro stovky různých výrobků od kosmetiky přes oblečení, potraviny až k provozování kempů, oprávněně.

Značka proslavená ve světě

Úřad sice potvrdil, že označení Austerlitz je známý název pro oblast obce Slavkov u Brna, který je historicky spojen zejména s bitvou tří císařů v roce 1805. Ale to nebrání k tomu, aby značka byla zapsána mezi chráněné.

"Existuje řada známek jako je Sahara nebo Corsica, které jsou zapsány v České republice jako chráněné. Zapsáním známky Austerlitz nebyl porušen zákon," rozhodl šéf úřadu Karel Čada.

U Slavkova byla 2.12.1805 svedena slavná bitva, nazývaná jako "bitva tří císařů", v níž francouzský císař Napoleon Bonaparte zvítězil nad ruským carem Alexandrem I. a císařem Františkem I.

"Je to pro každého Francouze srdeční záležitost, jméno Austerlitz je pojem, ve Francii ho zná každý," řekl například jeden z francouzských návštěvníků oslav bitvy Bernard Auriol.

 

Právě se děje

Další zprávy