Zóna přišla o Hyundai. Teď jí hrozí i soud

Tomáš Fránek
10. 11. 2007 0:00
Žaloba: Stavba může ohrozit pitnou vodu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Přípravu další velké průmyslové zóny v zemi, v Holešově na Zlínsku, prověřuje soud.

Holešovská zóna byla původně jednou z těch, která byla nabídnuta korejské automobilce Hyundai, nyní se pro ni investoři hledají. Její výstavba i s výkupem pozemků má stát 1,5 miliardy korun.

K soudu zamířila žaloba na postup zlínského krajského úřadu při schvalování této zóny. Ta podle odpůrců může ohrozit zdroj pitné vody pro zhruba třináct tisíc obyvatel Holešova.

Střet zájmů

Žalobu na postup kraje podali právníci z programu Garde Ekologického právního servisu.

Ti na základě žádosti z obcí Zahnašovice a Třebětice ležících na okraji zóny upozornili zástupce Zlínského kraje na to, že se celé území nachází v ochranném pásmu podzemnímu zdroje pitné vody, opatření proti úniku škodlivých látek do vody jsou ale nedostatečné.

Podle ekologických právníků je Zlínský kraj ve střetu zájmů. Na jedné straně je totiž tím, kdo zónu buduje a má tedy zájem na rychlé výstavbě, na straně druhé pak má zajišťovat kvalitní a nezávislé posouzení vlivu na životní prostředí.

"Jde o evidentní střet zájmů. Takové posouzení pak zcela ztrácí smysl," uvedla právnička Garde Jana Koukalová.

Zlínský kraj ale tvrdí, že postupoval přesně podle zákona, ministerstvo životního prostředí dalo po výstavbu zóny souhlasné stanovisko.

Posuzovat by se mělo znovu

Krajský soud v Brně žalobu na postup kraje zamítl, podle jeho názoru soudy nemohou závěry zjišťovacích řízení vůbec přezkoumávat.

Stížnost na postup kraje je tak nyní u Nejvyššího správního soudu. Ten může rozhodnutí krajských soudců potvrdit nebo ho zrušit a nařídit nové projednání žaloby.

Posouzení vlivu na životní prostředí ale bylo zpracováno s ohledem na to, že v holešovské zóně postaví svůj závod Hyundai. Pro jiné investory se ale musí udělat znovu.

Není to jediný problém, který zóna má. Protikorupční policie prošetřuje nákup pozemků pro průmyslovou zónu. Šetření dosud neskončilo, deníku Aktuálně.cz to potvrdila ředitelka protikorupční policie Renata Strnadová.

 

Právě se děje

Další zprávy