Mléko zlevňuje, mlékárny se bojí krachu

Petr Havel
1. 8. 2006 0:00
Praha Prudký propad výkupních cen mléka, a to až o 1,50 koruny na litr, čeká evropský trh. To může být kritické pro mlékárny či zemědělce.
Podle nové studie zveřejněné agenturou Reuters pravidelné denní pití mléka výrazně snižuje vznik diabetu II. typu.
Podle nové studie zveřejněné agenturou Reuters pravidelné denní pití mléka výrazně snižuje vznik diabetu II. typu. | Foto: Reuters

Ačkoli cena mléka prodávaného zemědělci jak na evropském, tak na tuzemském trhu již řadu měsíců mírně klesá, zdaleka ještě nedosáhla svého minima. Vyplývá to jak ze zahraničních analýz, tak z názorů čelných představitelů českého mlékárenství.

Pokles cen mléka by mohl znamenat mírné zlevnění mlékárenských výrobků, ale i krach některých mlékáren.

Nejoptimističtější jsou Češi

Nejvyšší propad cen mléka přitom předpovídá sama Evropská komise. Podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského odhadla komise pokles cen litru mléka v průběhu příštího roku na 6,30 koruny, což je přibližně o 1,50 koruny méně než současná cena na domácím trhu a znamenala by fakticky propad přibližně o 20 procent.

Generální ředitel jihočeské Madety Milan Teplý zase tvrdí, že viděl cenové kalkulace německé mlékárny v Chamu, kam dodávají i naši zemědělci. Ty počítají s cenou 6,63 za litr mléka. A i poměrně opatrný odhad tuzemského Výzkumného ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi dospěl ve své analýze k průměrné ceně 7,04 koruny za litr mléka v příštím roce.

V průběhu června přitom klesla podle statistik Státního zemědělského intervenčního fondu  průměrná cena mléka v Česku na 7,76 koruny z květnových 7,84 koruny a lednových 8,13 koruny za litr.

Panika kolem nemoci šílených krav vypukla v roce 1996 a celkem bylo vybito 200 tisíc kusů dobytka.
Panika kolem nemoci šílených krav vypukla v roce 1996 a celkem bylo vybito 200 tisíc kusů dobytka. | Foto: Profimédia

Zemědělci přitom tvrdí, že další pokles cen mléka by znamenalo vyrábět mléko se ztrátou. Pokud by se ale na nižších platbách za mléko nedohodli se svými odběrateli mlékárnami, někteří domácí výrobci by patrně zbankrotovali.

Mlékáren je moc

"To jsou předčasné spekulace. Nicméně je pravda, že v Česku je mnoho mlékáren. Řešením by bylo jejich kapitálové propojování," připouští Michal Němec, výkonný ředitel mlékárenského svazu.

Také Teplý vidí cestu ke zvýšení konkurenceschopnosti tuzemských mlékáren v koncentraci a specializaci výroby. Na rozdíl od Němce je ale otevřenější. "Minimálně 15 našich mlékáren je v současné době ve stavu ekonomické klinické smrti," konstatuje Teplý.

Představitel Madety také varuje před neuváženým vývozem surového mléka do zahraničí. Zejména v Německu jsou totiž vyšší výkupní ceny, zemědělci se proto snaží zpeněžit mléko v zahraničí, mimo jiné i na úkor Madety.

Jenže v současných podmínkách nákupu mléka si zatím německé mlékárny neúčtují náklady za dopravu. "Ty činí minimálně 35 haléřů za litr, pokud si tyto náklady začnou zahraniční odběratelé srážet, nebude již export mléka pro naše zemědělce tak zajímavý," domnívá se Teplý.

Zákazníci si polepší

Domácí mlékárny navíc budou muset řešit nákup potřebné suroviny sama Madeta již reálně uvažuje o dovozu levnějších surovin alespoň pro svou výrobu tavených sýrů.

Pro spotřebitele by měl předpokládaný pokles cen mléka znamenat mírné zlevnění některých mlékárenských výrobků. Částečně k tomu dochází již v současné době, podle statistik klesly v červnu letošního roku v porovnání s předchozím měsícem ceny polotučného trvanlivého mléka o 3,11 procenta, odtučněného mléka o 2,93 procenta, másla o 2,65 procenta či Eidamské cihly o 1,08 procenta.

"Pokud klesne cena suroviny, bude i nadále naší snahou promítnout tento pokles do poklesu spotřebitelských cen," tvrdí například mluvčí sítě Tesco Veselin Barlijev.

Tuzemské mlékárny tedy musí i nadále počítat na jedné straně s tlakem na udržení co nejvyšších cen nakupovaného mléka ze strany zemědělců, na straně druhé s tlakem obchodních řetězců na pokles cen do obchodní sítě dodávaných výrobků. To nasvědčuje předpokladu, že některé mlékárny tak, jak to předpovídá Teplý, skutečně skončí.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy