Miliardář Bakala prodal své teplárny firmě Dalkia

Radek Pecák Radek Pecák
11. 1. 2010 9:53
NRW Energy má nového majitele.
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Amsterodam - Zhruba tři miliardy korun je cena, za kterou koupila teplárenská firma Dalkia od českého miliardáře Zdeňka Bakaly jeho teplárny, tedy firmu NWR Energy.

Informaci zveřejnila v tiskové zpráva sama NWR.

Kupní smlouva byla podepsána už v pátek večer v Amsterodamu, podle toho, jak citovaly HN mluvčího NWR Vladimíra Bystrova.

Cena 122 milionů eur bude ještě mírně upravena v závislosti na tom, jak dopadlo hospodaření NWR Energy v loňském roce. Úplné dokončení transakce se předpokládá v prvních týdnech letošního roku.

Zatímco Dalkii umožní tato transakce posílení pozice a postup ke strategickému cíli, kterým je ovládnutí Pražské teplárenské, NWR je přesvědčena, že bude moci soustředit na své hlavní aktivity: těžbu uhlí a produkci koksu.

"Pro NWR Energy znamená její začlenění do společnosti Dalkia nový potenciál k dalšímu rozvoji," řekl Marek Jelínek, finanční ředitel NWR.

Vlajkovou lodí NWR jsou nadále ostravsko-karvinské doly. Akcie NWR jsou obchodovány na pražské, londýnské a varšavské burze.

NWR prodává i elektřinu

NWR Energy původně vznikla vložením teplárenských systémů jednotlivých dolů v Ostravsko-karvinském uhelném revíru do samostatné společnosti. Kromě tepla vyrábí i elektřinu, provozuje kompresorovny a distribuuje stlačený vzduch. Ovládá i Czech karbon, který patří k největším nezávislým obchodníků s elektřinou. Zaměstnává 340 lidí a teplo dodává do podniků NWR i do zhruba 21 000 bytů.

Dalkia patří k předním energetickým skupinám v ČR. V ČR působí od roku 1991 a v současnosti zaměstnává 2700 lidí. Obrat společnosti dosáhl v roce 2008 10,98 miliardy Kč. Skupina Dalkia Group zahrnuje v ČR společnosti Dalkia ČR, Dalkia Ústí nad Labem, Dalkia Kolín, Dalkia Mariánské Lázně, Olterm TD Olomouc a AmpluServis.

 

Právě se děje

Další zprávy