Bakala může koupit logistickou jedničku Čechofracht

ČTK ČTK
22. 9. 2009 15:02
Antimonopolní úřad s fúzí souhlasí
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Společnost OKD, Doprava ze skupiny finančníka Zdeňka Bakaly může koupit konkurenční společnost Čechofracht, největší logistickou firmu v Česku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže  fúzi po několika měsících zkoumání schválil, a to bez podmínek a závazků. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Kdo se spojí

OKD, Doprava je po Českých drahách druhým největším železničním přepravcem v zemi. Loňské tržby vystoupaly na 4,7 miliardy korun a provozní zisk dosáhl 220 milionů.

Čechofracht působí na trhu mezinárodní přepravy od roku 1952, především v mezinárodním zasilatelství, námořní a železniční spedici, letecké přepravě, logistice a skladování. Součástí skupiny jsou železniční cargo operátor SPEDI-TRANS Praha, dále silniční nákladní dopravce BlueTrucks a specializovaná společnost pro pronájem a údržbu cisteren VADS. Skupina Čechofracht dosáhla podle předběžných hospodářských výsledků v roce 2008 tržeb přibližně 5,1 miliardy korun a provozního zisku přes 200 milionů korun.

Spojením vznikne skupina s celkovým obratem přes devět miliard korun. Fúzi nedávno schválily i rakouské a slovenské úřady.

O souhlas ovládnout Čechofracht požádala společnost BXR Logistics se sídlem v nizozemském Amsterodamu v květnu. Firma patří do Bakalovy skupiny RPG. BXR Logistics je stoprocentním vlastníkem firmy New World Resources Transportation, která je jediným majitelem OKD, Doprava. Bakala koupí získá významný podíl na tuzemském trhu železniční dopravy, námořní, letecké a železniční spedice a logistiky.

"Rozhodnutí antimonopolního úřadu zatím nenabylo právní moci," uvedl Chalupa. Základní lhůta pro rozhodnutí je měsíc, v případě komplikací ji může prodloužit. V tomto případě úřad rozhodl až po čtyřech měsících. "Během úvodní části šetření úřad na základě několika stížností pojal obavu z toho, že by spojení mohlo vyústit v podstatné narušení hospodářské soutěže," vysvětlil mluvčí.

Činnost obou firem v Česku se podle úřadu překrývá zejména v oblasti poskytování logistických služeb. Antimonopolní úřad zaměřil svou pozornost mimo jiné i na oblast přepravy a zasilatelství hnědého uhlí. V něm bude mít subjekt vzniklý fúzí významné postavení. Toho se také týkaly stížnosti, které úřad obdržel a jimž nakonec nevyhověl. Důvodem je, že v této oblasti trhu působí mnoho konkurenčních firem.

 

Právě se děje

Další zprávy