Míč je na straně vlády, tvrdí odboráři. Chystají stávku

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 2. 2010 10:49
Dnes vypršel termín, do kterého měl ze zákona zmizet odstavec o zdanění zaměstnaneckých benefitů
Stravenky, režijní jízdenky a další zaměstnanecké výhody nemají podle odborářů podléhat zdanění. Ilustrační foto.
Stravenky, režijní jízdenky a další zaměstnanecké výhody nemají podle odborářů podléhat zdanění. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Termín vypršel, hrozba stávky trvá. Do dnešního dne dali odboráři poslancům čas, aby ze zákona o dani z přidané hodnoty vyškrtli zdanění zaměstnaneckých benefitů.

To se však nestalo, s odboráři se navíc nesešel ani premiér Jan Fischer. "Od premiérova návratu do Česka minulý pátek jsme s ním nejednali. O schůzku jej ani prosit nebudeme, on sám musí vyhodnotit vážnost situace. Stávku jsme připraveni od dnešního dne vyhlásit kdykoliv," upozornil Luboš Pomajblík z Odborového svazu dopravy.

Připomněl, že premiér při svém vystoupení v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce před dvěma týdny prohlásil, že zdanění benefitů je technickou chybou v novele zákona. A odboráři chtějí, aby ji poslanci zase technickou novelou napravili.

Zároveň Pomajblík připomněl, že stávka by se netýkala pouze veřejné dopravy. "Minulý týden dala Českomoravská konfederace odborových svazů jednoznačně najevo, že tuto iniciativu podporuje. Dnes jedná sněm konfederace, jistě také řekne své," dodal Pomajblík.

Stávka by se netýkala jen dopravy

Prohlášení, které před dvěma týdny zaslali odboráři poslancům i senátorům, podepsaly odborové svazy z mnoha různých odvětví. Upozornili na to, že na vyškrtnutí příslušného paragrafu se dohodla i tripartita - tedy zástupci odborů, zaměstnavatelů i vlády.

Zdanění benefitů je bolavým místem odborů už déle než rok. Dopravní odboráři byli ze stejného důvodu odhodlání stávkovat už loni v lednu.

Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek se s nimi však dohodl, že svůj návrh, který rušil daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, nepředloží na jednání vlády, ale bude o něm dál jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy