Piloti Lufthansy stávkují, odpadá i třicet letů z Prahy

Ekonomika Ekonomika
21. 2. 2010 14:50
Stávka začíná o nedělní půlnoci, má trvat do čtvrtka.
Lufthansa čeká kvůli stávce ztráty 100 milionů eur.
Lufthansa čeká kvůli stávce ztráty 100 milionů eur. | Foto: Reuters

Berlín/Praha - Stávka pilotů Lufthansy, která má začít o půlnoci z neděle na pondělí, bude na pražském letišti znamenat asi třicet zrušených letů. Celkem 28 letů bude zrušeno na trase Praha-Frankfurt a zpátky a dva na lince Praha-Mnichov a zpět, řekla agentuře ČTK mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Prvním ze zrušených spojů má být let z Frankfurtu do Prahy v pondělí v 9:30 ráno. Následovat měl let v 10:10 z Prahy.

Lufthansa dvě třetiny letů zruší, u ostatních se očekává zpoždění. Důvodem stávky je obava pilotů ze snížení jejich platů. Společnost předpokládá, že stávkou utrpí ztrátu ve výši 100 milionů eur. Součástí krizového plánu je podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung také najímání letadel od konkurence.

O tom, jak se během stávky chovat, už cestující obšírně informovala německá média.

Při cestách po Německu je možné obstarat si jako náhradu za zbytečně zakoupené letenky odpovídající jízdenku do vlaku u společnosti Deutsche Bahn. Letenku i jízdenku cestujícím následně proplatí společnost Lufthansa.

Za zpoždění drink a hotel zdarma

Pokud společnost zrušila kvůli stávce let, na který má cestující již zakoupenou letenku, je možné rezervovat si zdarma let jiný. Podmínkou však je, aby původní letenka byla zakoupena před 18. únorem a nový let proběhl do 31. března. Destinace musí odpovídat původní objednávce.

Do Frankfurtu? To bude problém.
Do Frankfurtu? To bude problém. | Foto: Reuters

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung také informoval, že pokud cestující čekají na zpožděný let více než dvě hodiny, mají nárok na občerstvení a nápoje zdarma. Mohou požadovat také ubytování v hotelu, pokud je let vypraven až následující den. Nárok mají rovněž na dva telefonáty či dvě faxové nebo e-mailové zprávy na účet Lufthansy.

Uvedené platí pro lety do vzdálenosti 1 500 kilometrů. Při cestě od 1 500 do 3 500 kilometrů mohou cestující požadovat od letecké společnosti uvedenou podporu po třech hodinách zpoždění, nad 3 500 kilometrů po čtyřech hodinách.
Pokud se letadlo zpozdí o více než pět hodin, mohou cestující požadovat úhradu letenky. 

Lufthansa zřídila pro cestující informační linku na čísle 234008234. Klienti mohou informace získat také na webové stránce www.lufthansa.com. Společnost má rovněž na pražském letišti svoji pobočku, kde pasažéři budou informováni.

Jednání s odbory zkrachovalo

Německý odborový svaz pilotů nabídl v sobotu letecké společnosti Deutsche Lufthansa nová jednání, která by odvrátila čtyřdenní stávku kvůli mzdám a zachování míst. Páteční vyjednávání mezi odbory a zástupci Lufthansy zkrachovalo.

Páteční jednání manažerů s odbory zkrachovalo.
Páteční jednání manažerů s odbory zkrachovalo. | Foto: Reuters

Stávková akce asi 4 500 pilotů má začít v noci z neděle na pondělí a výrazně by narušila letecký provoz mezi Německem a zbytkem světa.

Lufthansa na nabídku odborů sdělila, že je na nová jednání připravena, odbory však nesmějí požadovat nepřiměřený vliv na manažerská rozhodnutí. Mluvčí Lufthansy v pátek uvedl, že vedení chtělo nabídnout konstruktivní jednání, zástupci pilotů však od jednacího stolu odešli.

Mluvčí Lufthansy v pátek sdělil, že v pondělí se i při stávce uskuteční asi třetina plánovaných letů. Lufthansa již předem zrušila asi 600 letů a cestujícím nabízí jiné lety nebo vrácení peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy