Palubní personál BA prohrál soud. Propouštět se bude

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 2. 2010 14:33
Soud dospěl k názoru, že snížení počtu členů posádky není protiprávní
Foto: Reuters

Londýn - Britský nejvyšší soud nevyhověl požadavkům odborářů britského národního dopravce British Airways a nezakázal vedení společnosti snížit počet doprovodného personálu na palubách letadel.

Palubní personál a argumentoval tím, že snížením stavů dojde k ohrožení bezpečnosti cestujících a zhoršení kvality služeb.

Naopak podle vedení aerolinek k žádnému ohrožení pasažérů dojít nemůže. Navíc, kdyby se prý podnik nemohl restrukturalizovat a zefektivnit své fungování, stále se zvyšující cena ropy a ekonomická recese by nakonec byly pro British Airways smrtící.  

Odboráři podle serveru Guardian tvrdili, že není možné snížit počet členů posádky v jednom letadle, protože to zakazují zaměstnanecké smlouvy. 

Vedení British Airways se hájilo tím, že má právo snížit počet stewardů a letušek na palubách svých letů, protože nikde ve smlouvách není uvedeno, kolik členů palubního personálu má být na palubě.

Posádka bude vždy tak početná, jak vyžadují předpisy

„Svaz odborářů poslední tři měsíce žádal, abychom zvrátili změny, které v podniku nastaly, bez ohledu na to, jaké to bude mít pro British Airways následky. Ty se přitom už dva roky nacházejí v rekordní ztrátě. 

Soud vyslechl obě strany a rozhodl jasně. „Chápu argument, že v případě nouze může mít menší počet členů posádky vliv na bezpečnost cestujících, ale i přes snížení stavů nenastane situace, že by letadlech bylo méně lidí než požadují předpisy," zaznělo mimo jiné v rozsudku.

Tento případ není prvním, kdy musel spory odborů a managementu British Airways řešit nejvyšší soud. V prosinci minulého roku stejný soud zakázal palubnímu personálu stávkovat ve vánočním období, když označil jejich plánovaný proces za protiprávní.

 

Právě se děje

Další zprávy