Burza je znovu na maximu, přes 1600 bodů

Dušan Klimeš
5. 12. 2006 17:30
Praha - Pražská burza již druhý den po sobě zdolala rekord, tentokrát pokořila o 0,4 bodu hranici 1600. Na burzu míří nové společnosti.

Index PX se po dnešním obchodním dni zastavil na historickém maximu nad 1600,4 a díky posílení o 0,91 procenta překonal svůj včerejší rekord.

Investoři už tak pomalu zapomínají na červnové ztráty, kdy PX poklesl až k dnes neuvěřitelným 1165 bodům. Nejenže makléři mají chuť obchodovat, ale i nové firmy vidí v burze svoji budoucnost.

Výbor burzy již na hlavní trh přijal dva nové tituly, které se začnou obchodovat ještě tento měsíc. Jde o developerskou společnost ECM a textilní firmu Pegas Nonwovens. Ta navíc své akcie, obdobně jako ČEZ, umístí i na varšavské burze.

Nováček do SPAD

S akciemi ECM se v elitním systému SPAD začne obchodovat již ve čtvrtek. Šéf firmy Milan Janků spolu se šéfem burzy Petrem Koblicem v 9:30 odstartují obchodování s nimi.

Cena by se měla pohybovat kolem padesáti euro za kus a firma nabídce 1,275 milionů nových a přes 315 tisíc starých akcií.

Po Zentivě tak přichází teprve druhá a třetí firma na českém trhu, která peníze získá úpisem akcií a ty pak "vrhne" na burzu. Před nimi tento postup zvolila pouze Zentiva.

Foto: Reuters

Málo obchodů, velký růst

Tahounem včerejšího růstu, který pomohl indexu k rekordu po devíti měsících, byly akcie developerské firmy Orco. Ty posílily o 3,57 procenta. Dařilo se jim i dnes, stejně jako akciím společnosti Philip Morris.

Svůj den ale měly i akcie ČEZ, které se obchodovaly na svém maximu 976,5 korun za akcii. Pokračují tak ve své spanilé jízdě k tisícikorunové hodnotě.

Naopak ztrátu 1,9 procenta zaznamenala včera Komerční banka. Té zřejmě ublížila zpráva analytiků ING, kteří snížili její cílovou hodnotu a doporučují svým klientům tyto akcie nyní nenakupovat. Dnes ale investoři k bankovnímu titulu opět získali důvěru a nechali ho posílit o téměř dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy