Opožděný Ježíšek šéfů ČEZ: 190 milionů

dkl, ČTK
5. 1. 2007 15:11
Praha - Manažeři firmy ČEZ v úterý využili motivační program a udělili si novoroční odměny v řádu desítek milionů korun. Uvnitř: KOLIK VYDĚLALI

Dohromady si přišli na 189 819 973 koruny. Po zdanění jim zůstane asi 130 milionů korun. Největší podíl, bezmála 74 milionů korun, získal bývalý předseda představenstva Alan Svoboda. Ten ale prodal skoro třikrát více akcií než jeho kolegové.

Foto: ÚOHS
  • ČTĚTE VÍCE:
    Policie stíhá Pecinu kvůli odměnám ČEZ -
    Kvůli motivačnímu programu, kterým ČEZ dával šanci vydělat miliony manažerům a členům dozorčí rady, obvinila policie vysoké státní úředníky.

Motivační program manažerům ČEZ zajišťuje, že mohou nakoupit a okamžitě prodat akcie "své" firmy. Jejich nákupní hodnota je ale brána ještě z doby, kdy manažeři nebyli ve funkcích, zatímco prodejní se řídí tržní cenou na burze.

Jejich nákupní cena se pohybuje od 139 do 243 korun. Dnes se ale akcie obchodují těsně pod tisícikorunou za kus.

Infobox

Kdo kolik vydělal:

Alan Svoboda 73,8 mil. Kč Martin Roman 31,5 mil. Kč Daniel Beneš 27,6 mil. Kč Jiří Borovec 29 mil. Kč Tomáš Pleskač 27,6 mil. Kč

Všichni v desítkách

Díky tomu si mohli šéfové do nového roku přilepšit desítkami milionů korun do rodinného rozpočtu. Alan Svoboda prodal 90 tisíc kusů akcií. Ostatní prodali něco přes 37 tisíc kusů a jejich "odměna" činila 27 až 31 milionů.

ČEZ považuje opční program za standardní motivační prostředek managementu. Nicméně pod tlakem politiků a veřejnosti, kterým se nezamlouvaly extrémně vysoké odměny, na něž mají díky akciím šéfové státní firmy nárok, přistoupila společnost v loni k úpravě pravidel. Stát vlastní v ČEZ přes tři pětiny akcií.

Dříve si mohl manažer kdykoli koupit dané množství akcií za průměrnou cenu za šest měsíců před jeho nástupem a ve vhodnou chvíli je prodat.

"V roce 2001, kdy se opční program schvaloval, nikdo nečekal, že cena akcií poroste takovým tempem," hájil politiku odměn šéf kolosu Martin Roman, který zatím opčního programu nevyužil. Nikdo ze současných šéfů ČEZ tehdy ještě ve vedení firmy nebyl.

Nově od loňského roku platí, že se cena počítá jen měsíčním průměrem, ale hlavně zisk je omezen sta procenty původní ceny akcie. Jenže to se týká jen nového člena představenstva či řídícího výboru.

Zájem policie

Přitom za motivační program začala policie stíhat některé státní úředníky.

Deseti z nich hrozí až osmileté vězení. Je mezi nimi i současný šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

"Škodu jsem podle policistů způsobil tím, že jsem jako člen dozorčí rady ČEZ přijal a neodmítl kapitálovou životní pojistku," řekl Hospodářským novinám Pecina. Uvedl, že životní pojistky jsou standardním nástrojem, kterým motivují jak soukromé, tak státní a polostátní firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy