Lidé chudnou, města snižují jízdné či cenu za odpady

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 3. 2009 17:20
Plošné úlevy pro všechny obyvatele jsou ovšem spíše výjimkou
"Když budete třídit odpad, nemusíte platit za popelnice," vzkazují radnice v Teplicích i magistrát Ústí nad Labem.
"Když budete třídit odpad, nemusíte platit za popelnice," vzkazují radnice v Teplicích i magistrát Ústí nad Labem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Levnější jízdné v hromadné dopravě, sleva na odvoz odpadu nebo fond pro zaměstnance zkrachovalých podniků.

Některé radnice v České republice začínají myslet na obyvatele svých měst a snaží se jim ulehčit život v realitě hospodářské krize. Není jich však mnoho.

Zpátky na úroveň roku 2007 by se v červenci mělo vrátit jízdné v královéhradecké městské hromadné dopravě. Lidé, platící jízdné městskými čipovými kartami, tak v druhé polovině roku ušetří na jednotlivé jízdence dvě koruny, na měsíční padesát a na roční téměř pět set korun. Podle vedení města zlevnění umožnilo snížení cen nafty.

Kromě levnější hromadné dopravy chystá radnice i úlevu pro rodiny s malými dětmi. Ty by od ledna příštího roku nemusely platit poplatek za svoz odpadu za děti mladší šesti let. "Chceme ulevit lidem postiženým hospodářskou krizí. Zároveň doufáme, že levnější jízdné zvýší zájem lidí o hromadnou dopravu. V poslední době cestujících ubývá," uvedl primátor Hradce Králové Otakar Divíšek.

O budoucnosti Karlovarského porcelánu se rozhoduje v těchto dnech.
O budoucnosti Karlovarského porcelánu se rozhoduje v těchto dnech. | Foto: Ondřej Besperát

Poradna i fond pro propuštěné

Plošná opatření určená pro větší skupiny obyvatel se však zatím v českých a moravských městech příliš neujala. V Teplicích a Ústí nad Labem sice město vyváží popelnice zcela zdarma, ale spíš než ekonomická krize je důvodem motivace obyvatel ke třídění odpadu.

"Inspirovali jsme se právě v nedalekých Teplicích. Sice argument krize k odpuštění poplatků také přispěl, ale nebyl spouštěcím momentem. Opatření vyvolaná čistě ekonomickou krizí zatím nepřipravujeme," poznamenal mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Například v Karlových Varech a Stříbře však myslí vedení města na lidi, které krize postihla citelně a přímo. Vedení města na Tachovsku dnes oznámilo, že od dubna začne na radnici pracovat personalistka, která bude nejméně dva měsíce poskytovat své rady nezaměstnaným nebo lidem ohroženým propouštěním.

"Kontaktní personální centrum bude mít otevřeno dopoledne i odpoledne. Hradí ho kompletně město. Odbornice lidem poradí, kde se v případě ztráty zaměstnání zaregistrovat, jak napsat životopis nebo jak se chovat při výběrovém řízení," vysvětlil ČTK starosta města Miroslav Nenutil. V okrese Stříbro je v současnosti víc než šestnáctiprocentní nezaměstnanost.

Odlišný postup zvolili v Karlových Varech, kde už na podzim vyhlásila bankrot společnost Karlovarský porcelán a stovky lidí již od prosince nedostaly výplatu.

"Město pro takto postižené lidi zřídilo fond s 10 milióny korun. Osm milionů je určeno přímo pro zaměstnance porcelánky. Finance rozdělují odbory do maximální výše nevyplacených mezd," uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Slevy nechystají, ale chtějí šetřit

Řada dalších měst řeší především dopad hospodářské krize na svůj vlastní rozpočet a hledají cesty, jak ušetřit peníze.

"Dá se předpokládat snížení příjmů z daní, proto budeme tvořit rezervy v rozpočtu. Například příjmy z původně neplánovaného prodeje budov, které se dřív rovnou investovaly, budeme odkládat stranou. Týká se to například i patnácti milionů za prodej dvou budov kraji," vysvětlila mluvčí havířovské radnice Jana Pondělíčková.

Podobné hlasy zaznívají i z dalších měst. Patnáct procent z výdajů odborů magistrátu Ústí nad Labem jde na finanční rezervu. Jihlavský magistrát nařídil těm svým ušetřit minimálně deset procent běžných výdajů.

 

Právě se děje

Další zprávy