Letiště v Roudnici chce odlehčit Ruzyni

ČTK
21. 2. 2006 12:25
Roudnice nad Labem - Mezinárodní letiště v Roudnici nad Labem na Litoměřicku by mohlo v budoucnosti odlehčit ruzyňskému letišti.
Ruzyňské letiště nedávno otevřelo nový terminál. Odlehčit přetíženým drahám by mohla blízká Roudnice nad Labem
Ruzyňské letiště nedávno otevřelo nový terminál. Odlehčit přetíženým drahám by mohla blízká Roudnice nad Labem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Radnice plánuje rozšíření areálu, vybudování zpevněné dráhy a odbavovací budovy se zázemím. Náklady na investici se pohybují okolo 300 milionů korun. ČTK dnes o plánech informoval ředitel Aeroklubu Roudnice Vlastimil Dvořák.

Mezinárodní letiště má Roudnici i celému okolí zajistit rozvoj. Na letišti, které je vzdáleno 30 kilometrů od Prahy, by mohla přistávat malá cestovní letadla. Právě blízkost k hlavnímu městu dává podle Dvořáka velkou naději, že letiště bude vytížené.

"To je naše obrovská výhoda oproti plánovaným letištím v jiných krajích," uvedl Dvořák.

Do provozu by se podle Dvořáka nemuselo po otevření investovat. "Letiště by se pak již financovalo samo. U velkých letů je vždycky zájem především o Prahu," vysvětlil Dvořák. 

Letecká doprava se nyní podle odborníků rozvíjí velmi rychle. Zájem o sportovní létání roste. "Za čas bychom se mohli zařadit po bok států, jako je Německo, kde se opravdu hodně létá," řekl Dvořák.

Součástí dostavby je kromě zpevněné asfaltové dráhy, která bude dlouhá 1400 metrů a široká 30 metrů, také asi 35 metrů dlouhá odbavovací budova se zázemím a řídící věží. Náklady by mohl podle Dvořáka zaplatit soukromý investor. "Jednoho již máme, ale zatím není nic jisté," upřesnil ředitel.

Krajský úřad nyní zjišťuje vliv stavby na životní prostředí. Pokud všechna řízení budou bez problémů a vhodný investor se bude na stavbě podílet, může se začít stavět ještě letos. Projektovou dokumentaci letiště již připravilo.

Letiště v Roudnici má od listopadu 2003 statut mezinárodního letiště. Vzniklo v roce 1945 jako stavba amatérských letců.

Roudnické letiště patří z poloviny městu a z druhé půlky aeroklubu.

 

Právě se děje

Další zprávy