Praha chce protáhnout metro až do Ruzyně

čtk, mid
26. 1. 2006 15:51
Praha - Linka metra A by měla za několik letpokračovat ze stanice Dejvická přes Motol až do Ruzyně. Pražský magistrát začne připravovat změnu územního plánu pro prodloužení této trasy.

Na návrh městské rady o tom dnes rozhodli městští zastupitelé. Podle předpokladů bude mít budoucí úsek o délce přes 14 kilometrů osm stanic. Stavět by se mohl začít ještě v tomto desetiletí.

Příprava změny územního plánu bude trvat zhruba rok. Je nutná pro územní a stavební řízení. Radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) předpokládá, že za dva až tři roky by se mohlo klepat na základní kámen této stavby.

Podzemní dráha má vést z Dejvické přes Červený vrch, Veleslavín, Petřiny, Motol, Bílou Horu, Dědinu a Dlouhou míli na letiště. Podle návrhu by se mohlo stavět po etapách. Náklady byly již dříve odhadnuty na 38 miliard korun.

Zástupci města zdůrazňují, že prodloužení linky A nekonkuruje plánované výstavbě linky D. Má vést z centra přes Nové Dvory do Písnice. Je možné, že se nová trasa a prodloužení linky A budou stavět současně.

 

Právě se děje

Další zprávy