Jednoznačně nejlepší. Koalice chválí výběr KHNP v tendru na stavbu jaderných bloků

ČTK ČTK
17. 7. 2024 16:23
Nabídka jihokorejské firmy KHNP v tendru na stavbu jaderných bloků v Dukovanech byla jednoznačně lepší prakticky po všech stránkách, od ceny výsledně vyrobené energie po míru zapojení českých firem. Napsala to ve středu předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.
Foto: Jakub Plíhal

Vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka označil za důležité bezpečné a cenově dostupné dodávky energií a vysoké zapojení českého průmyslu nejen při stavbě v Dukovanech. S rozhodnutím i s argumentací premiéra Petra Fialy (ODS) se zcela ztotožňuje vicepremiér, ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan, napsal.

Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Zatím půjde o dva reaktory, vláda ovšem bude ještě s vítězem jednat o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Cena za jeden reaktor při výstavbě dvou bloků je při současných cenách 200 miliard korun. Kabinet dal korejské společnosti přednost před francouzskou firmou EDF.

Podle Fialy bylo středeční rozhodnutí kabinetu jednomyslné, což se odvíjelo od lepších podmínek ze strany KHNP. "I cena byla přesvědčivá tak, že jsme mohli rozhodnout jednomyslně," uvedl po jednání vlády.

"Porovnání obou nabídek ukázalo, že nabídka KHNP byla jednoznačně lepší prakticky po všech stránkách - od ceny výsledně vyrobené energie po míru zapojení českých firem," uvedla Pekarová Adamová. "Tento historický krok je nesmírně dobrou zprávou pro české občany a jsem ráda, že naše vláda posouvá energetiku dopředu i s ohledem na tolik důležitou energetickou bezpečnost," dodala.

Jurečka ve středu označil rozhodnutí vlády za jedno z nejdůležitějších v energetice v novodobé historii. "Chceme, abychom mohli mít bezpečné a cenově dostupné dodávky energií a zároveň je pro nás důležité vysoké zapojení našeho průmyslu nejen při této výstavbě v Dukovanech," uvedl na síti X. Poté napsal, že nebylo nad čím váhat. "Na jednání vlády jsem doporučení investora podpořil, předložená nabídka KHNP byla jednoznačně lepší," poznamenal.

Dlouhodobé dopady

Vláda podle vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše k věci přistoupila maximálně odpovědně, neb si uvědomuje dlouhodobé dopady na Česko a občany. "Což byl ostatně i důvod, proč jsme v minulém období za Piráty tak intenzivně bojovali proti nápadu ANO otevřít možnost dostavby Kremlu, kdy se nám tuhle harakiri myšlenku naštěstí podařilo zastavit," napsal. Česko podle něj musí být co nejvíc energeticky soběstačné a nezávislé na nepřátelských režimech.

V tendru byly podle Bartoše velmi podrobně a odborně vyhodnoceny všechny nabídky. "Nakonec vyhrála ta cenově výhodnější, která zajistí jak rozvoj jaderné energetiky, tak dostatek elektřiny pro občany a firmy za přijatelnou cenu," poznamenal. Kabinet vycházel z hodnocení finálních nabídek, které připravil ČEZ.

"Do hodnocení bylo zapojeno přibližně 200 expertů, kteří postupovali v souladu s metodikou podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Hodnocení proběhlo podle předem stanovených licenčních, technických, ekonomických a smluvních podmínek. Pečlivě se zvažovalo také bezpečnostní hledisko," dodal Bartoš.

Rozhodnutí podpořil také ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09). "Připomínám, že minulá vláda zvažovala Rosatom. Na základě podkladů jsem přesvědčen, že se jedná o nejvýhodnější variantu. Je to i obrovská příležitost pro výzkum v ČR," podotkl na síti X. Také Pekarová Adamová považuje za důležité, že výstavba se uskuteční bez účasti Ruska a Číny.

Nabídka korejské společnosti se její výhodnější ve většině parametrů i podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). "Nyní se bude jednat o uzavření smlouvy. Naším cílem je zajištění energetické bezpečnosti a rozumné ceny energií," poznamenal.

Video: Blahoslav Baťa, Jakub Zuzánek, Martin Petříček, týdeník Ekonom
 

Právě se děje

Další zprávy