Klaus jmenoval Havla, nového člena vlády

3. 1. 2006 14:05
Praha - Místopředsedou vlády pro ekonomiku dnes prezident Václav Klaus jmenoval ekonoma Jiřího Havla.

Vysokoškolský učitel a předseda dozorčí rady Havel ve funkci vystřídal Martina Jahna, který odstoupil k loňskému 31. prosinci. Nového člena vlády uvede dnes odpoledne oficiálně do funkce premiér Jiří Paroubek.

Čtěte: portrét Jiřího Havla

Podle analytiků vláda příchodem Havla získá podobného odborníka, jako byl Jahn. Na rozdíl od Jahna ale bude mít málo času na vytváření vlastní strategie, protože kabinet má před sebou necelý půlrok do parlamentních voleb. Havel se dle analytiků také vyznačuje oddaností k premiéru Paroubkovi a k ČSSD.

"Havel je naprosto rovnocenným nástupcem Martina Jahna. O odborné erudici nemůže být žádných pochyb vzhledem k jeho předchozím zkušenostem ve vládní administrativě a působení v akademické sféře," uvedl David Marek z Patria Finance.

Havel je vedoucím katedry financí a kapitálových trhů na Karlově univerzitě. V minulosti byl předsedou Fondu národního majetku a členem představenstva Unipetrolu. Dozorčí radě ČEZ šéfuje od loňského června. Havel je člen nejsilnější vládní strany ČSSD a patří k poradcům Paroubka.

 

Právě se děje

Další zprávy