Klaus přijal demisi vicepremiéra Jahna

23. 12. 2005 18:48
Praha - Prezident republiky Václav Klaus dnes přijal demisi místopředsedy vlády Martina Jahna. Jeho nástupcem bude ekonom Jiří Havel.

Demise nabude účinnosti 31. prosince. Jahnova nástupce ve vládě by měl Klaus jmenovat podle dohody s premiérem Jiřím Paroubkem na začátku ledna.

Přečtěte si, kdo je to Jiří Havel

Jahn oznámil odchod z politiky do soukromého sektoru v říjnu. Současně uvedl, že nepřijme nabídku stát se volebním lídrem ČSSD v Praze, kde ho nahradil ministr zdravotnictví David Rath.

Spíše pravicový Jahn za levicovou stranu

Martin Jahn, kterého do vlády povolal expremiér Stanislav Gross, se v mnohém vymykal z běžných představ o ministrovi zastupujícím ve vládě sociální demokracii. Jeho názory se často více blížily představám pravice a občas popíraly zažité teze ČSSD. Během svého zhruba patnáctiměsíčního působení ve vládě zaujal především návrhem strategie hospodářského růstu.

Jeho plán, který počítal s investicemi do infrastruktury, vzdělání, vědy a výzkumu, většina ekonomů označila za dobrý, avšak příliš ambiciózní. Poté, co strategii premiér Jiří Paroubek projednal s odbory, vypadly z dokumentu návrhy na okamžitou deregulaci nájmů, zavedení školného nebo poplatků u lékaře.

Poslední plán: lidské zdroje

Poslední materiál, který Jahn vládě předložil, byl Program realizace strategie rozvoje lidských zdrojů. Kabinet ho schválil ve středu. "Je to poprvé, co vláda schválila komplexní materiál rozvoje lidských zdrojů," komentoval plán Jahn.

Program obsahuje podle Jahnova sdělení sociální stipendia, půjčky pro studenty, opatření ke spolupráci škol a podniků, firemní školky nebo náměty, jak lze zlepšit politiku zaměstnanosti.

 

Právě se děje

Další zprávy