Kellner prodá pojišťovnu a míří do Generali

Adam Junek
26. 4. 2007 17:48
Miliardová transakce potvrzena
Jedna z mála fotografií tajemného Petra Kellnera. Jenže více než deset let stará
Jedna z mála fotografií tajemného Petra Kellnera. Jenže více než deset let stará | Foto: Výroční zpráva PPF

Praha - Italský pojišťovací koncern Generali mocně roztáhne svá křídla nad českým trhem. Propojí totiž své aktivity ve střední a východní evropě s pojišťovacími aktivitami miliardáře Petra Kellnera, kde je klenotem Česká pojišťovna.

Obě skupiny vytvoří společný podnik, v němž bude mít Generali 51procentní většinu. Zaplatí za to české finanční skupině 1,1 miliardy eur a Kellner se stane členem představenstva italského pojišťovacího obra. Jeho nominaci musí schválit nadcházející valná hromada.

Sergio Balbinot, jeden z výkonných managerů Generali, se stane předsedou představenstva nově vzniklé firmy. Ladislav Bartoníček, současný předseda představenstva České pojišťovny, bude novým výkonným manažerem.

Oznámená transakce oceňuje skupinu České pojišťovny na 3,6 miliardy eur a aktiva Generali v regionu na 1,5 miliardy eur.

Nově vzniklá skupina bude mít v devíti zemích na 12 milionů zákazníků. Předepsané pojistné přeáhne 2,6 miliardy eur, vyplývá z tiskové zprávy Generali.

Takhle italská Generali oznámila spojení s PPF
Takhle italská Generali oznámila spojení s PPF | Foto: Aktuálně.cz

Princip je trochu komplikovanější než jiná zvažovaná varianta, a to přímý prodej akcií italské skupině, o kterém jako první informoval deník Aktuálně.cz.

ČTĚTE VÍCE:
Generali koupí část České pojišťovny

Pikantní na celé transakci je, že o plánovaném propojení středoevropských aktivit Generali a České pojišťovny netušilo místní zastoupení italského koncernu. Podle informací deníku Aktuálně.cz se o tom, že se něco chystá dozvěděli místní top manažři až na počátku týdne.

Ještě neobvyklejší je, že o ničem stejně netušil ani vídeňský management. Právě pod Vídeň totiž spadá rozvoj a šéfování celé střední a východní Evropy. Pod taktovkou Vídně nedávno Generali vstupovala například na ukrajinský trh. O tom, že vlastně "bude ze hry" se dozvěděl až nyní.

Již před časem deník Aktuálně.cz uvedl, že Kellner jedná o prodeji části České pojišťovny. Zájemců bylo hned několik. Podle neoficiálních informací však některé z nich právě vysoká cena za lukrativní podíl odradila.

Mezi kandidáty na vstup do České pojišťovny byly francouzská společnost AXA, belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, vlastník české velkobynky ČSOB, nebo také německý koncern Allianz a nizozemský pojistitel ING.

ČTĚTE VÍCE:
Kellner jedná o prodeji České pojišťovny

Česká pojišťovna je jednoznačným lídrem českého pojistného trhu. Na něm má podle statistik za třetí čtvrtletí loňského roku třetinový podíl. Daleko za ní je dvojka Kooperativa se zhruba 23 procenty.

V neživotním pojištění má Česká pojišťovna ještě pevnější postavení, ovládá 36,5 procenta. U životního je to necelých 29 procent.

Generali je v Česku silnější v neživotním pojištění - patří jí s 6,1procentním podílem čtvrté místo. V životním pojištění je až osmá se zhruba 4,3procentním podílem na trhu. Celkově je v Česku pojišťovací pětkou.

 

Právě se děje

Další zprávy