Kellner jedná o prodeji České pojišťovny

Adam Junek
28. 3. 2007 0:00
Praha - Obchod desetiletí na pojistném trhu je na spadnutí. Podle informací deníku Aktuálně.cz jedná PPF Group o prodeji podílu v České pojišťovně.

Podle dobře informovaných zdrojů z blízkosti PPF a pojistného trhu má jít o majoritní podíl. Není však nemožné, že PPF nakonec prodá jen menšinový balík akcií největší pojišťovny v tuzemsku či přece jen podnikne dlouho plánovaný vstup pojišťovny na burzu.

Zájemců je zhruba pět

Zájemců o "zlaté vejce" miliardáře Petra Kellnera je hned několik. "Jde zhruba o pět velkých finančních institucí," potvrdil deníku Aktuálně.cz zdroj blízký finanční skupině PPF pod podmínkou anonymity.

Další zdroj z pojistného trhu pak vypočítává zájemce: "Podle všeho jedná Kellnerova PPF s francouzskou pojišťovací skupinou AXA, belgickou bankovní skupinou KBC, nizozemskou skupinou ING nebo německým Allianz."

Oficiálně se k těmto informacím nikdo nechce vyjádřit. "Akcionáři skupiny PPF po celou dobu vlastnictví České pojišťovny zvažovali a zvažují všechny strategické možnosti, které umožní její další úspěšný rozvoj. Jde však o dlouhodobý proces a ke konkrétním spekulacím se proto nebudeme vyjadřovat," říká Dita Fuchsová, mluvčí PPF.

Ani zájemci nejsou sdílnější. AXA, která vloni koupila místní aktivity Winterthur, slibovala před několika dny ke konci roku významný nástup do oblasti neživotního pojištění - a zde je Česká pojišťovna jasným hráčem číslo jedna.

Foto: Výroční zpráva PPF

"Zásadou AXA je nekomentovat zvěsti, které se proslýchají o vývoji na pojistném trhu," sdělil Marek Zeman, tiskový mluvčí českého zastoupení francouzské pojišťovny.

Podobně reagovala Alexandra Gjurić z ING: "Nejsme zvyklí reagovat na pověsti, které se šíří trhem."

Smysluplný by byl nákup i pro belgickou banko-pojišťovací skupinu KBC, jež ovládá místní největší banku podle aktiv ČSOB.

"Pojišťovací aktivity spojené s ČSOB jsou zatím velmi slabé a bylo by velmi logické, kdyby mateřská společnost chtěla srovnat význam bankovních aktivit a pojistných aktivit," uvedl pro deník Aktuálně.cz zdroj blízký skupině pod podmínkou anonymity.

Sama belgická finanční instituce nehodlá nic komentovat. "KBC Group se nikdy nevyjadřuje ke spekulacím o konkrétních společnostech," řekla deníku Aktuálně.cz Viviane Huybrechtová, mluvčí belgické skupiny. "Samozřejmě máme zájem o růst našich aktivit ve střední a východní Evropě a pokud se naskytne výhodná příležitost, zvážíme ji," dodala.

Místní zastoupení Allianz dokonce vše popírá. "Mezi Allianz pojišťovnou a PPF Group neprobíhají žádná vyjednávání," uvedla Jaroslava Fašková z oddělení komunikace.

Půjde o desítky miliard

A kolik by mohl nadpoloviční balík akcií České pojišťovny stát?

Jisté je jen, že desítky miliard. Kolik přesně si troufá odhadnout málokdo.

"Hodnota pojišťovny se počítá z vlastního kapitálu a pak se přidává bonus. A ten může být i několik stovek procent. Vychází se přitom z tak zvaného pojistného kmene, tedy smluv, které má pojišťovna uzavřené, tržeb, zisku. Kolik by to bylo u české pojišťovny, to opravdu nelze odhadnout," popsal deníku Aktuálně.cz postup, jak přijít na hodnotu pojišťovny, analytik jednoho z konkurenčních ústavů.

Jen vlastní kapitál pojišťovny je necelých 20 miliard korun.

"Podle všeho chce Kellner hodně. Protože jednání se protahují. Vychází se i z toho, na kolik jej ohodnotil naposledy Forbes," sdělil deníku Aktuálně.cz zdroj blízký jednání.

Miliardář Petr Kellner, vládce skupiny PPF
Miliardář Petr Kellner, vládce skupiny PPF | Foto: Forbes/PPF

Forbes ohodnotil v posledním žebříčku českého podnikatele na šest miliard dolarů, tedy něco přes 120 miliard korun. A hlavní perlou impéria je právě Česká pojišťovna.

Ta je jednoznačným lídrem českého pojistného trhu. Na něm má podle statistik za třetí čtvrtletí loňského roku třetinový podíl. Daleko za ní je dvojka Kooperativa se zhruba 23 procenty.

V neživotním pojištění má Česká pojišťovna ještě pevnější postavení, ovládá 36,5 procenta. U životního je to necelých 29 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy