Generali koupí od Kellnera část České pojišťovny

Adam Junek
24. 4. 2007 14:00
Největší obchod v pojišťovnictví! Jde o desítky miliard
Miliardář Petr Kellner
Miliardář Petr Kellner | Foto: Výroční zpráva PPF

Praha - Obchod desetiletí na českém pojišťovacím trhu už je téměř uzavřen. Podíl v klenotu finanční skupiny miliardáře Petra Kellnera - České pojišťovně - koupí podle informací deníku Aktuálně.cz pojišťovna Generali.

Ve hře je ale ještě stále varianta, že půjde jen o partnerství obou pojišťovacích domů, uvádějí zdroje ČTK.

Obchod za několik desítek miliard byl už dohodnut, podpisy se teprve připravují, potvrdily deníku Aktuálně.cz dva na sobě nezávislé zdroje z pojišťovacího trhu a blízké Kellnerově PPF. Konečné rozhodnutí padne během několika dní. Podpisy se však dají čekat až za několik měsíců.

Oficiálně se však PPF odmítá vyjadřovat.

"Akcionáři skupiny PPF po celou dobu vlastnictví České pojišťovny zvažovali a zvažují všechny strategické možnosti, které umožní její další úspěšný rozvoj jak v České republice, tak i na zahraničních trzích. Mezi dlouhodobě zvažované možnosti patří celá řada alternativ, jako jsou mimo jiné zachování současného stavu, emise akcií na veřejných trzích či možné partnerství se strategickými investory. Jde však o dlouhodobý proces a ke konkrétním spekulacím se proto nebudeme vyjadřovat," řekla Aktuálně.cz mluvčí skupiny Dita Fuchsová.

Česká pobočka Generali, která spadá pod rakouskou část italského koncernu, zatím své prohlášení připravuje. Nicméně o tomto víkendu bude probíhat valná hromada italské pojišťovací skupiny v Terstu, kde by se měl obchod probírat.

O plánované velké investici Generali informují i italské deníky. Il Corriere della Sera spekuluje, že by Generali mohla vytvořit s Českou pojišťovnou společný podnik. Podle informací italských novinářů je na čtvrtek svolána mimořádná schůze představenstva italské pojišťovací skupiny, kde se budou investice ve střední a východní Evropě, nejpravděpodobněji Česku, probírat.

Již před časem deník Aktuálně.cz informoval, že Kellner o prodeji části pojišťovny jedná. Variant je stále více: buď jde o většinový balík, nebo o minoritní podíl. V obou případech jde ale o sumu v několika desítkách miliard. Pravděpodobnější i s ohledem na informace o plánovaném společném podniku je prodej minoritního podílu.

Kromě toho si Kellner podle neoficiálních informací chce ponechat majoritu kvůli svým dalším investicím jako "referenci" na svou finanční sílu.

ČTĚTE VÍCE:
Kellner jedná o prodeji České pojišťovny

Na kolik pojišťovna přijde? Podle severu Euro Online má hodnotu až 110 miliard korun.

"Hodnota pojišťovny se počítá z vlastního kapitálu a pak se přidává bonus. A ten může být i několik stovek procent. Vychází se přitom z tak zvaného pojistného kmene, tedy smluv, které má pojišťovna uzavřené, tržeb, zisku. Kolik by to bylo u České pojišťovny, to opravdu nelze odhadnout," popsal deníku Aktuálně.cz postup, jak přijít na hodnotu pojišťovny, analytik jednoho z konkurenčních ústavů.

Jen vlastní kapitál pojišťovny je necelých 20 miliard korun.

"Podle všeho chce Kellner hodně. Protože jednání se protahují. Vychází se i z toho, na kolik jej ohodnotil naposledy Forbes," sdělil tehdy deníku Aktuálně.cz zdroj blízký jednání.

V té době byli ve hře další zájemci - mimo jiné pojišťovna AXA nebo belgická skupina KBC, vlastník českého bankovního obra ČSOB. Pro obě skupiny by byl nákup smysluplný. AXA slibovala na počátku roku výrazný nástup na poli neživotního pojištění, kde je Česká pojišťovna bezkonkurenční jedničkou.

"Pojišťovací aktivity spojené s ČSOB jsou zatím velmi slabé a bylo by velmi logické, kdyby mateřská společnost chtěla srovnat význam bankovních aktivit a pojistných aktivit," vysvětlil pro deník Aktuálně.cz zdroj blízký skupině, jak by Česká pojišťovna zapadala do strategie KBC. Hovořit byl ochotný jen pod podmínkou anonymity.

Česká pojišťovna je jednoznačným lídrem českého pojistného trhu. Na něm má podle statistik za třetí čtvrtletí loňského roku třetinový podíl. Daleko za ní je dvojka Kooperativa se zhruba 23 procenty.

V neživotním pojištění má Česká pojišťovna ještě pevnější postavení, ovládá 36,5 procenta. U životního je to necelých 29 procent.

Generali je v Česku silnější v neživotním pojištění - patří jí s 6,1procentním podílem čtvrté místo. V životním pojištění je až osmá se zhruba 4,3procentním podílem na trhu. Celkově je v Česku pojišťovací pětkou.

 

Právě se děje

Další zprávy