Investoři vzkazují: bez reforem vám půjčíme dráž

Karel Toman
29. 1. 2010 7:30
Bez reformy penzí a osekání štědrého státu svůj dluh nezvládnete, varuje MMF
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Praha - České vládní dluhopisy šly ve středu na dračku. Poptávka po nich více než dvakrát převýšila nabízených osm miliard. Šlo ale o krátké tříleté dluhopisy. Na trhu s dlouhodobými "bondy" je situace dál napjatá.

V příštích třech letech české rozpočty počítají s příjmy z dluhopisů ve výši 900 miliard korun.O tom, jestli si je Česko půjčí relativně levně, nebo za "lichvářský" úrok, rozhodnou podle expertů až plány nové vlády na zkrocení veřejných financí.

"Bez nich se může nálada na trhu zhoršit a náklady zadlužování veřejného sektoru vzrůst," píše Mezinárodní měnový fond (MMF) v závěrečné zprávě ze své dvoutýdenní kontrolní mise v Česku, která skončila v pondělí. To by podle MMF podlomilo ekonomické oživení.

Dobrý výsledek, ale mnoho nenapoví

Tuto středu si ministerstvo financí mohlo na aukci vybírat. Z množství nabídek vzalo pro stát ty nejvýhodnější, půjčilo si všechny peníze, které potřebovalo a navíc levně. Investorům vynesou dluhopisy úhrnem pouhé 2,9%.

"Aukce dopadla dobře," shrnuje Michal Brožka, analytik Raiffeisenbanky rozdíl oproti dražbě z minulého týdne, kdy si stát místo požadovaných sedmi miliard půjčil v desetiletých dluhopisech jen 5,3 miliardy s 4,3 procentním úrokem, tedy dráž než v listopadu.

"To je přesně ten rozdíl," upozorňuje však ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek. "Aukce tentokrát dopadla úspěšně, nicméně jedná se krátkodobé dluhopisy, o které je zájem vždycky větší. O zájmu investorů na konci dlouhé výnosové křivky to tedy příliš mnoho nevypovídá," vysvětluje.

Kvůli prohlubujícímu se schodku rozpočtu přitom Česko potřebuje hlavně dlouhodobé dluhopisy se splátkami rozloženými na delší dobu. Při poslední dražbě ale po desetiletých dluhopisech velká poptávka nebyla. Patnáctileté dluhopisy se budou dražit 10. února, desetileté pak 3. března.

Silní investoři umí čekat

"Do dlouhodobých dluhopisů investuje jiný typ investorů. Tyto dluhopisy jsou vhodné pro investory s dlouhými závazky, jako jsou životní pojišťovny a penzijní fondy. U kratších dluhopisů je spektrum širší - banky , stavební spořitelny, investiční fondy. Kvůli omezenému okruhu investorů na dlouhém konci výnosové křivky poptávka po dlouhodobých dluhopisech někdy je a někdy není," vysvětluje Sobíšek.

Foto: Jan Langer

Podle UniCredit za celý letošní rok přirážka pro investory vzroste o půl procentního bodu. "S růstem deficitů a dluhu chtějí investoři vyšší výnosy," vysvětlila před časem trend analytička Helena Horská z Raiffeisen Bank. "Na konci roku to může být třeba 4,7 procenta," odhaduje Sobíšek.

"Krize vedla k prudkému růstu celkového schodku v roce 2009, rapidní akumulaci dluhu a nárůstu dluhopisových marží," dochází k témuž závěru Mezinárodní měnový fond (MMF) v závěrečné zprávě ze své dvoutýdenní kontrolní mise v Česku, která skončila tento týden.

MMF: Česko potřebuje reformy

Investoři do dlouhodobých dluhopisů neboli bondů tak teď podle Sobíška vyčkávají. "Ne že by o státní dluhopisy nebyl zájem, nikdo je ale teď nechce kupovat ve velkém objemu, protože si myslí, že je dostane později výhodněji. Velice proto bude záležet na chování vlády k dalšímu zadlužování. Investoři budou hodně pečlivě sledovat volby," tvrdí.

"Vláda sestavená po květnových volbách bude muset navrhnout důvěryhodný a trvalý plán konsolidace veřejných rozpočtů," souhlasí MMF. "Racionalizace mandatorních výdajů a štědrého systému sociálního státu je nevyhnutelná."

Český rozpočet letos počítá s příjmy z dluhopisů za 280 miliard, během tří let se skoro 900 miliardami. Každé zvýšení marže o jedno procento tento dluh státu prodraží řádově o miliardy korun. Bez strukturálních reforem hlavně důchodů a zdravotnictví se podle zprávy MMF během dekády náš veřejný dluh zdvojnásobí na 60 procent a jeho financování se stane neudržitelné.

 

Právě se děje

Další zprávy