Tendr na Janotovy dluhopisy je podivný, varuje burza

Petr Kučera Petr Kučera, pek
21. 12. 2009 12:01
Ministerstvo financí výhrady odmítá
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Burza cenných papírů Praha požaduje po ministru financí Eduardu Janotovi vyjasnění zadávacích podmínek výběrového řízení na plánovaný internetový prodej státních dluhopisů fyzickým osobám. "Výběrové řízení je nejasné, netransparentní a je třeba jej revidovat," uvedlo vedení burzy v dnešním prohlášení.

Zakázku na prodej, správu a evidenci státních dluhopisů pro fyzické osoby chtělo ministerstvo podle Hospodářských novin původně vybrat bez výběrového řízení šumperské firmě ASD Software. Měla získat 7,5 procenta z výnosu desetiletých dluhopisů, což by v případě emise za 20 miliard korun a úroku pět procent bylo 75 milionů ročně.

Výběrové řízení vypsalo ministerstvo až po kritice v médiích. Možnost přidělit tuto zakázku bez výběrového řízení nicméně připustil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ministerstvo výhrady burzy odmítá. "Podrobnější odpověď na výhrady burzy určitě pošleme v blízké době, ale pan ministr je dnes na zasedání vlády," říká mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Z podrobné analýzy zadávací dokumentace vyplývá podle burzy řada nejasností, které by mohly výrazně narušit průběh či zcela anulovat výsledky výběrového řízení. "Reálně tedy hrozí situace, že výběrové řízení je v rozporu se zákonem a v budoucnu by nemohla vzniknout smlouva na plnění zakázky," říká mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Příliš krátká doba pro nabídky

Ministerstvo podle burzy postupuje mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Výjimka se přitom nevztahuje na zadávání IT zakázek, které tvoří stěžejní část činností spojených s vytvořením webového portálu pro drobné investory.

Stát podle burzy stanovil nedostatečnou lhůtu pro podání nabídky. "Dodavatelé obdrželi různé znění zadávací dokumentace mezi 8.a 15. prosincem, přičemž lhůta pro doručení nabídek měla končit 18. prosince. Večer před uzávěrkou byla sice prodloužena do 4. ledna, ani to však neodpovídá významu a složitosti předmětu veřejné zakázky," upozorňuje mluvčí burzy. Ve standardních případech tato lhůta dosahuje minimálně 50 a více dnů.

Individuální jednání místo jasných kritérií

Burze také vadí, že způsob hodnocení nabídek nemusí být transparentní. "Podle ministerstva by po odevzdání nabídek měla následovat individuální jednání s uchazeči a z nich vyplývající úpravy a doplnění nabídek. Teprve pak by byl oznámen vítěz. Tím by byly popřeny veškeré zásady zadávání veřejných zakázek," uvádí vedení burzy v dnešním prohlášení.

Ze zadávací dokumentace prý také není zcela zřejmý rozsah a povaha poptávaných činností. "Z názvu plyne, že se jedná o internetový prodej státních spořících dluhopisů, nicméně z následujícího textu je zřejmé, že jsou poptávány i další služby," říká Kovařík. Dokumentace také neobsahuje detailnější vlastnosti, které by měl systém splňovat, ale přitom výslovně zakazuje variantní nabídky. To by vedlo k předložení zcela nesrovnatelných nabídek dodavatelů.

Ministerstvo údajně poptává i činnosti, jejichž realizace je podle zákona vyhrazena pouze Středisku cenných papírů. "Podobné služby nemůže nikdo jiný poskytovat," připomíná mluvčí burzy. Vytvoření paralelního systému je navíc nehospodárné.

Vedení burzy v dopise zaslaném ministerstvu financí připomíná, že mu opakovaně nabídla vedení evidence a vypořádání těchto dluhopisů za symbolickou jednu korunu. Burza má také zájem účastnit se vypsaného výběrového řízení, ovšem považuje za důležité, aby zmíněné nepřesnosti byly náležitě vyjasněny.

 

Právě se děje

Další zprávy