Rating Česka:Agentury ve střehu, ale snížení nechystají

Karel Toman
17. 12. 2009 17:15
Moody's a Standard 's označují Česko za stabilní, dluh je ale "znepokojuje"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Frankfurt - Rating vám v dohledné době měnit nebudeme, ujišťují dvě renomované agentury Českou republiku. Stále se zvyšující schodky rozpočtů však bedlivě sledují.

"Rating České republiky je A1 a výhled je stabilní," sdělil pro Aktuálně.cz viceprezident globální ratingové agentury Moody's Dietmar Hornung. "To napovídá, že nejsou žádné záměry změnit v dohledné budoucnosti rating. Ani směrem nahoru ani směrem dolů," dodal.

Uznal však, že rapidní nárůst českého dluhu sleduje jeho agentura "s jistým znepokojením."

A1 znamená podle definice používané Moody's, že české dluhopisy mají velmi nízké úvěrové riziko, i když "jejich náchylnost k dlouhodobým rizikům se jeví poněkud vyšší".

Jako A hodnotí rating České republiky podle své škály i další agentura Standard&Poors (S&P) . "V současné době je výhled stabilní," ujistil dnes také mluvčí S&P John Piecuch.

Aktuálně.cz tento týden informovalo o zprávě této agentury, v níž se objevuje varování České republice před prohlubujícími potížemi veřejných financí.

"Česká národní banka pravidelně odebírá zprávy ratingových agentur a v současné době nemáme signály, že by ČR hrozilo snížení ratingu," napsal ve svém vyjádření mluvčí ČNB Marek Petruš.

Upozornil přitom, že poslední zpráva S&P o českém ratingu pochází z letošního z 28. dubna, nikoliv z 28. listopadu, jak nesprávně uvedla redakce Aktuálně.cz.

Dotyčný text aktuální "stabilní" známku "A" od Standart&Poors pro Česko výslovně zmínil. Upozornil však hlavně na možný budoucí vývoj ratingu.

"Sestupný tlak" v dohledu?

Okolnosti, za nichž se podle S&P může hodnocení Česka dostat "pod sestupný tlak", zmiňují zprávy S&P déle než rok a  agentura je redakci Aktuálně.cz poslala také jako součást odpovědi na otázku, jak hodnotí možný budoucí vývoj ratingu České republiky. Podmínky pro snížení hodnocení Česka definuje Standard&Poors takto:

"Pokud se stávající vláda před blížícími se volbami bude držet nadměrně výdajového rozpočtového plánu, nebo pokud se nově zvolená vláda vzdá reforem a stav veřejných financí se dál zhorší." Opak by podle S&P mohl rating Česka naopak zlepšit.

I tento fakt dotyčný text zmínil. Jeho hlavním smyslem totiž bylo předložit indicie, že po nedávném hlasování o rozpočtu se do budoucna jeví jako pravděpodobnější zmíněné horší scénáře a že k odvrácení tohoto trendu začíná Česko tlačit čas.

"Tady je věcná a korektní debata, takže musím připustit, že může," odpověděl v neděli v České televizi i ministr financí Eduard Janota na otázku Václava Moravce, zda příští rok může dojít ke snížení ratingu Česka. Ekonom Jan Švejnar to pak označil za "největší riziko příštího roku, kterému musíme za každou cenu zabránit."

Podle ČNB se ale text od Aktuálně.cz "nezakládá na aktuálních a korektně interpretovaných informacích."


 

Právě se děje

Další zprávy