Hyundai staví nelegálně, třem objektům hrozí demolice

Tomáš Fránek
20. 11. 2007 17:25
Jde o velké stavby typu lisovna či svařovna
Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Brno - Korejská automobilka Hyundai se dostala při výstavbě svého závodu v Nošovicích do velkých problémů, podle stavebního úřadu totiž nedodržuje zákony.

Stavební úřad v Dobré už zahájil řízení o odstranění celkově pěti rozestavěných budov továrny Hyundai. To ještě nemusí znamenat, že se haly definitivně zbourají, firma má do konce roku čas požádat o dadatečné stavební povolení, které úřad znovu posoudí.

Jde přitom především o tři velké stavby v rámci celého areálu automobilky - lisovnu, svařovnu nebo převodovkárnu.

Nestojí tam, kde mají

Firma podle stavebního úřadu postupuje v rozporu s vydanými stavebními povoleními, například porušuje podmínky pro umístění staveb.

"Stavba Lisovna a Svařovna je prováděna v rozporu se stavebním povolením. Rozpor byl zjištěn v půdorysných rozměrech svařovny, ve změně umístění lisovny, v dispozičním řešení vestavěných částí svařovny a lisovny, s kterým souvisí změny vnitřních rozvodů techniky prostředí staveb a změny v umístění napojovacích bodů na technickou infrastrukturu," uvedl po kontrole na stavbě stavební úřad.

Podobné porušení zákona zjistil stavební úřad i u dalších staveb. Úřad proto firmě oznámil, že zahajuje řízení o odstranění staveb.

"Obecní úřad Dobrá, stavební úřad, vás informuje, že budou zahájena řízení o odstranění staveb prováděných v rozporu s rozhodnutím stavebního úřadu," uvedl v dopise šéf úřadu Václav Kocich.

Postup firmy kritizují zástupci občanských sdružení, se kterými firma uzavřela unikátní dohodu o spolupráci.

"Potvrzuje se nám, že automobilka je ochotna plnit své závazky z Deklarace porozumění a právní předpisy v zásadě jen tehdy, když se jí to hodí. Sebeprezentace Hyundai jako zodpovědného a spolehlivého souseda, pro kterého má být ekologie na prvním místě, se opakovaným porušováním smlouvy a zákonů stává nevěrohodnou," uvedl právník GARDE-EPS Jiří Nezhyba.

Stavba za miliardu eur

Firma chce o dodatečné povolení pro stavby požádat už tento týden. Změny dispozic hal podle Kateřiny Churé z tiskového oddělení Hyundai souvisejí s instalací modernějšího zařízení s menšími nároky na prostor.

"Při povolování takových změn již zahájené stavby zákon neumožňuje jinou variantu než zahájit proces řízením o odstranění stavby. V žádném případě nepředpokládáme jakékoliv ohrožení průběhu výstavby podle schváleného harmonogramu," řekla Churá.

Firma investuje do stavby své první evropské továrny v Nošovicích 31 miliard korun.

Na základní kámen bylo poklepáno letos na jaře. Zkušební provoz továrny by měl začít příští rok v září, zahájení sériové výroby je naplánováno na březen 2009. Výrobní kapacita by se z 200 tisíc vozů měla od roku 2011 zvýšit na 300 tisíc aut ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy