Firmy už nechtějí svoje továrny, raději si je pronajmou

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 2. 2009 23:30
Investoři ztrácí zájem nakupovat pozemky i komerční prostory
Zájem o pozemky v průmyslových zónách klesá.
Zájem o pozemky v průmyslových zónách klesá. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Prodávat komerční prostory nebo pozemky v průmyslových zónách už v Česku zdaleka není tak lukrativní jako dřív. Zájem investorů o ně slábne, jak dokládají údaje zveřejněné agenturou Czechinvest.

„V loňském roce razantně klesl zájem o nákup připravených pozemků v průmyslových zónách, zvýšila se naopak poptávka po nájemních halách. Zároveň klesá zájem o velké prostory, nejvíce stoupla poptávka po nájemních halách o rozloze od dvou do pěti tisíc čtverečních metrů," uvedla Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury Czechinvest.

Pouze 49 procent investorů, kteří do Česka přicházejí ze zahraničí, má zájem o nákup vlastního pozemku v průmyslové zóně. To je o devět procent méně než v roce 2007. Oproti tomu nájemní prostory hledalo vloni 43 procent investorů, tedy o šest procent více než o rok dříve.

Investice klesly o 60 procent

Zájem investorů kupovat vlastní nemovitosti komerčního typu, ať už výrobní haly, kancelářské prostory nebo prostory pro maloobchodní prodej, klesl vloni celosvětově. Zatímco rok 2007 byl rekordní, vloni investice do komerčních prostor propadly o 59 procent.

Nájemné v kancelářských komplexech bude nejspíš klesat.
Nájemné v kancelářských komplexech bude nejspíš klesat. | Foto: Orco Group

„Jednalo se o nejnižší objem investic od roku 2004. Největší propad, o 73 procent, zaznamenala v roce 2008 Severní Amerika. Ale i v České republice meziročně objem investic ve třech hlavních sektorech poklesl o 60 procent," poznamenal James Chapman partner a vedoucí investičního oddělení pražské pobočky společnosti Cushman & Wakefield.

Trh zpomalí, ceny klesnou

Přestože trh s nemovitostmi ve střední Evropě se podle odborníků zatím drží, předpovídají jeho zpomalení. Na pražském trhu s nemovitostmi se podle nich podepsala finanční krize méně než na trzích v jiných zemích.

„Hodnocení Prahy ukazuje, že jde o poměrně stabilní lokalitu na celkově problematickém realitním trhu. Klesající investiční aktivita a omezený přístup k finančním zdrojům odrážejí celkovou situaci v Evropě. Až dojde k ozdravení trhu, narovnání míry výnosů z nemovitostí by mělo potvrdit, že Praha bude vnímána jako výhodná příležitost pro investory a developery," dodává Glen Lonie, partner odpovědný za poradenství v oblasti nemovitostí v PricewaterhouseCoopers Česká republika.

Podle PricewaterhouseCoopers bude na trhu s nemovitostmi i nadále nedostatek nejen vlastních, ale také úvěrových zdrojů financování. A pravděpodobně tedy budou klesat či minimálně stagnovat nájmy komerčních prostor.

To se týká i ceny komerčních realit. „Ve střední Evropě očekáváme další snižování cen v průběhu letošního roku. Investoři chtějí mít jisté příjmy ze své investice. Odhady ohledně cenového oživení v roce 2009 jsou všeobecně optimistické, zvýšení investičních aktivit však očekáváme až v posledním čtvrtletí letošního roku," dodal Chapman.

 

Právě se děje

Další zprávy