V Česku se přestávají stavět kanceláře a továrny

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 1. 2009 11:50
Nabídka i poptávka v Praze klesla o 20 procent. Významně ubylo i nových průmyslových staveb.
Vizalizace projektu Bubny společnosti Orco group.
Vizalizace projektu Bubny společnosti Orco group. | Foto: Orco group

Brno - V celé České republice zpomalil růst moderních kancelářských center. Vyplývá to z údajů publikovaných Prague Research Forum a společností Cushman & Wakefield.

Je zjevné, že už v loňském posledním čtvrtletí tak do výstavby kancelářských budov zasáhla hospodářská krize.

"Ve čtvrtém čtvrtletí v Praze poklesla nabídka i poptávka v této oblasti o 20 procent," konstatuje zpráva Prague Research Forum. V roce letošním bude podle odborníků nabídka nových prostor ještě nižší.

Komfortní kancelářská centra však vyrůstají také na okrajích krajských měst.

"Mezi developery je z nich nejpopulárnější Brno, atraktivní se stává i Ostrava a v raném stádiu rozvoje je i plzeňský trh s moderními kancelářemi," poznamenal Pavel Skřivánek, senior konzultant ze společnosti Cushman & Wakefield. V ostatních městech jsou projekty teprve ve fázi výstavby či plánování.

Právě projektů situovaných mimo Prahu se hospodářská krize dotkla nejcitelněji. "Část původně naplánovaných projektů nebyla vůbec realizována a čeká z důvodu horších podmínek financování na předpronájem," dodal Skřivánek.

Investoři budou dál opatrní

Raketový rozvoj trhu s kancelářskými prostorami tak zatím patří minulosti. Na vině je podle odborníků nejistý vývoj hospodářství.

"Ve většině případů však nedochází k úplnému rušení požadavků, ale k jejich pozastavení a taktickému vyčkávání," uvedl Skřivánek.

Opatrní budou i samotní developeři. Nevidí však situaci nijak černě a doufají, že o jejich budovy bude zájem díky snižování vnitřních nákladů společností.

"To může vést i k další poptávce po prostorách, protože společnosti budou hledat efektivnost pronájmu. Pokud mají například kanceláře v několika budovách či poschodích, přestěhování by jim mohlo pomoci snížit provozní náklady," nastínil Gyu Speir, ředitel leasingu a marketingu developerské společnosti QPG.

Šetří firmy všech velikostí

Realitní kanceláře upozorňují, že snaha uspořit na nájemném už je patrná u mnoha společností. "U drobných živnostníků dokonce dochází k úplnému rušení provozoven a začínají podnikat ze svého bydliště. Větší a střední firmy se snaží jednat s majiteli nemovitostí o snížení nájemného nebo se rovnou stěhují do lacinějších prostor," upozornil ředitel Sting Commerce Daniel Říman.

Nájemci jsou podle něj kvůli úsporám ochotní dělat kompromisy a slevovat ze svých nároků na kancelářské prostory. Navzdory tomu majitelé nemovitostí zatím nejeví ochotu nájemné výrazněji snižovat, i když to znamená vyprázdnění prostor. Podle realitních makléřů však tato situace nebude dlouho trvat.

Zpomalil i růst průmyslových ploch

Kancelářské prostory nejsou jediné, na jejichž rozvoji se hospodářská krize podepsala. Objem průmyslové výstavby v republice podle údajů Cushman & Wakefield klesl oproti roku 2007 o plných 33 procent.

"Souběžně rostla i nepronajatost ve většině regionů. Trh průmyslových nemovitostí byl silně ovlivňován krizí už ve druhém a třetím čtvrtletí," uvedl Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

Mezi jednotlivými regiony je přitom podle něj výrazný rozdíl. Zatímco Plzeňský kraj a okres Praha - východ zaznamenaly pokles průmyslové výstavby o více než 50 procent, na Ostravsku došlo k výraznému nárůstu.

 

Právě se děje

Další zprávy