Lidé si neberou hypotéky, leden přinesl výrazný propad

Ekonomika Ekonomika
18. 2. 2009 10:45
Zájem se propadl o 44 procent na 4,6 miliardy korun

Praha - Lidé si přestávají brát hypotéky, zájem o ně se velmi rychle snižuje.

Objem hypoték prodaných občanům tak v lednu meziročně spadl o zhruba 44 procent na 4,6 miliardy korun. Celkově bylo poskytnuto 2675 hypoték. Oznámil to dnes server Hypoindex.cz, který porovnal údaje z devíti tuzemských bank.

Loni v lednu banky přitom prodaly fyzickým osobám 4817 hypoték za 8,2 miliardy korun.

"Zájem o hypotéky je v porovnání s čísly z minulých let opravdu mizivý. Lidé stále spekulují na pokles cen nemovitostí a pobočky hypotečních bank zejí prázdnotou," uvedl server.

Stejný počet hypoték, který v lednu poskytlo celkem devět bank v minulosti zvládly s přehledem prodat dohromady dvě největší z nich. Celkový pokles způsobil i nižší úroveň průměrné hypotéky, která se propadla přibližně o 75 tisíc korun.

V loňském roce tuzemský hypoteční trh podle statistik ministerstva pro místní rozvoj klesl i kvůli finanční krizi o pětinu. Banky poskytly v roce 2008 občanům hypoteční úvěry za necelých 114 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo rekordních 142 miliard korun.

Pro letošek podle některých analytiků bude úspěchem stomiliardová hranice.

Rostou i úroky ČNB navzdory

Špatnou zprávou pro ty, kdo hypotéku zvažují je i stoupající průměrná úroková sazba všech v lednu prodaných hypoték. Za jediný měsíc stoupla z 5, 69 procenta na lednových 5, 74 procenta. Podobně stoupala průměrná úroková sazba u hypoték s jednoletou fixací - na 5, 93 procenta. Je tedy už jen minimálně vzdálena šestiprocentní hranici.

„Důsledkem je omezený zájem klientů o tuto variantu financování. Na celkovém objemu poskytnutých hypoték mají hypotéky s jednoletou fixací pouze pětinový podíl, přesně 20,9 procenta," uvedl Hypoindex.cz.

Růst úrokových sazeb neovlivnila ani Česká národní banka, která v únoru snížila svou hlavní úrokovou sazbu na 1, 75 procenta. Naprostá většina bankovních ústavů však na tento krok nereagovala. Argumentují většinou vývojem na mezibankovním trhu a zvýšenou rizikovostí.

"Kroky centrální banky by měly ovlivňovat především cenu peněz na velmi krátkodobé půjčky, ale ani to se neděje. Zdroje na dlouhodobější úvěry, včetně hypoték, jsou nedostatkovým zbožím, protože mezibankovní trh nefunguje a volné likvidity je stále ještě málo. Větší náklady na refinancování hypoték ale musíme hradit a promítají se do úroku pro klienty. A likvidní marže jsou dnes vysoké," řekl serveru Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Ponaučení? Změna hodnot? Blogeři hledají výhody krize

 

 

Právě se děje

Další zprávy