Farmáři mohou od příštího roku přijít o dotace

Petr Havel (spolupracovník redakce)
26. 1. 2008 0:00
Sankce se mohou týkat až stovek zemědělců
Z výroby denně odjede 35 nových traktorů.
Z výroby denně odjede 35 nových traktorů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Budou-li zemědělci hospodařící v Česku porušovat zásady správné zemědělské praxe, hrozí jim za to od příštího roku dvojnásobný trest.

V krajním případě mohou dokonce přijít o veškeré zemědělské podpory. Hrozící sankce jsou důsledkem rozhodnutí Rady ministrů zemědělství zemí unie z letošního 21. ledna.

Přes protesty českého ministra Petra Gandaloviče a představitelů nových členských zemí EU budou muset všechny země včetně Česka od roku 2009 dodržovat podmínky správného hospodaření (cross compliance). Na rozdíl od současného stavu budou ovšem tuzemští zemědělci za porušení zásad platit dvakrát.

Registr na hříšníky

Podle náměstka ministra zemědělství Stanislava Kozáka se musí čeští farmáři řídit zásadami správného hospodaření již v současné době. Pokud přitom zjistí některý z kontrolních orgánů pochybení, zaplatí příslušný zemědělec pokutu.

Tím veškeré sankce končí. Od příštího roku ale budou kontrolní orgány podle Kozáka posílat informace o prohřešcích do "registru hříšníků", který bude spravovat Státní zemědělský intervenční fond. Půjde přitom o systém obdobný dopravním přestupkům. Každé provinění bude ohodnoceno určitým počtem bodů, a pokud zemědělec přesáhne určitou jejich hranici, budou mu kráceny dotace o tři, pět nebo o třicet procent, a dokonce může přijít o dotace úplně.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského se jedná o diskriminační opatření vůči zemědělcům z nových zemí.

"Považujeme to za nekorektní, protože jsme v situaci, kdy ještě z EU nečerpáme plné dotace, a už se nám mají při nedodržování zásad správného hospodaření krátit," uvedl Jirkovský. Země původní EU 15 přitom měli podle jeho slov na přípravu k dodržování zásad 12 let, od roku 1992 do roku 2004, zatímco nové země jen pět let. Připravenost zemědělců na cross compliance s sebou nese přitom nemalé investice. 

"Ministerstvo zemědělství odhaduje, že ročně se na splnění požadavků zásad správné zemědělské praxe v ČR vynaloží asi deset miliard korun," upozorňuje Jirovský.

Správný postup nebo pokuta

Hrozba sankcí je podle všeho docela reálná. Podle statistik Státního zemědělského intervenčního fondu bylo například v roce 2006 provedeno 1612 kontrol na dodržování zásad správného hospodaření, přičemž Fond zjistil celou řadu pochybení.

Podle mluvčího fondu Viléma Frčka bylo při 736 kontrolách hospodaření ve znevýhodněných oblastech (LFA) zjištěno u 175 žadatelů o dotace celkem 652 porušení zásad.

Foto: Ondřej Besperát

Z 876 kontrol týkajících se dodržování podmínek dotací v rámci agroenviromentálních programů zjistily kontrolní orgány u 179 zemědělců celkem 699 prohřešků.

Cross-compliance se týkají mimo jiné požadavků na nezávadnost potravin, ekologii, správného zacházení s hospodářskými zvířaty a rostlinolékařství. Česká republika přitom musí od příštího roku dodržovat a kontrolovat především podmínky stanovující požadavky na rostlinnou produkci, zásady týkající se welfare zvířat a veřejného zdraví budou pro nové členské státy platit až od roku 2011.

Určité změkčení sankcí také představuje zvýšení spodní hranice pokut za provinění z 50 na 100 euro s tím, že přistižený zemědělec nebude v takovém případě čelit dalším sankcím a kontrolám, ale bude povinen pouze doložit zjednání nápravy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy