Brusel chce s mlékem obchodovat jako s emisemi

Petr Havel (spolupracovník redakce)
25. 1. 2008 17:00
Zemědělcům myšlenka eurokomisařky nevoní
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Na evropském trhu se obchoduje s povolenkami na emise. "Co tak zkusit to i s mlékem?", uvažuje Evropská komise.

A tak nyní diskutuje o možnosti prodejů kvót na výrobu mléka mezi jednotlivými členskými státy EU. To by mohlo znamenat zásadní nebezpečí pro tuzemskou výrobu.

Snahu podporovanou stávající zemědělskou komisařkou Mariann Fischer Boelovou proto odmítá jak ministerstvo zemědělství, tak nevládní zemědělské organizace i potravináři.

Přešlapující trh

Úvahy o prodeji kvót mezi státy zazněly podle prvního náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče již v loňském roce. "Unie to odůvodňuje potřebou rozhýbat evropský trh s mlékem," podotýká Hlaváč.

Některé země totiž podle jeho slov nečerpají plnou výši kvóty (objem Bruselem stanovené výroby mléka na zemi a rok), zatímco jiné mají zájem svou produkci mléka navýšit.

V loňském roce nedočerpala o několik procent možnost výroby mléka mimo jiné i Česká republika.

Celkově je ale podle náměstka cílem tuzemskou produkci mléka zvyšovat.

"Obecně by prodej kvót mezi státy nebyl problém, pokud by byla v celém evropském regionu stejná ekonomická síla," říká Hlaváč. To ale neplatí ani v rámci střední Evropy, kde je sousedem Česka kapitálově silné Německo.

Strach z konkurence

Mezinárodního obchodu s kvótami se obávají zejména potravináři.

"Pro nás je největší hrozbou, že část tuzemské produkce mléka se může přesunout do Německa, a díky tomu by úplně zbytečně skončily některé naše mlékárny," je přesvědčen prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Foto: Jaroslav Jiřička

Komora je proto striktně proti mezinárodnímu obchodu s kvótami.

Obchod odmítá oficiálně i ministerstvo zemědělství.

"Nesouhlasíme s povolením převodů mezi členskými státy. Mléčná kvóta má pro každého farmáře určitou hodnotu a v případě, že by si finančně silnější farmáři z Německa a Rakouska nebo z dalších zemí mohli dovolit odkoupit kvótu od našich farmářů, mohli by si objem mléka, který se dnes vyváží do zahraničí, což je asi 15 procent tuzemské produkce, vyrobit sami. Ministerstvo má přitom pochopitelně zájem na udržení výroby mléka u českých farmářů," uvádí Tereza Dvořáčková z odboru komunikace ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy