Evropská letiště v únoru odbavila 80 miliónů lidí

hpv
22. 4. 2008 11:00
Zájem lidí o cestování letadlem roste
Foto: Reuters

Praha - Zájem lidí o cestování letadlem roste. Letiště praskají ve švech a analytici se shodují, že jejich provozování je v mezinárodním měřítku dobrý byznys.

Podle aktuální statistiky Airport Counsil International z evropských letišť v únoru odcestovalo, nebo na nich přistálo přibližně 79 miliónů lidí. To je v meziročním srovnání o 8,7 procenta více. Únor přitom patří mezi cestovatelsky slabé měsíce.

Ze 106 sledovaných mezinárodních letišť klesnul počet cestujících pouze na 12 z nich. S výjimkou Strasburgu však šlo jen minimální propad, který se během letních měsíců pravděpodobně vyrovná.  

Příjmy rostou z klientů i nájemníků

Provozovatelé letišť tak inkasují stále více peněz nejen od aerolinií, ale i od samotných pasažérů (letištní taxa). Příjmy rostou díky proudícím pasažérům i z pronájmů obchodů a restaurací v letištních halách. Řada letišť má totiž v nájemních smlouvách s obchodníky definovanou vazbu na obrat.     

Největším letištěm Evropy podle počtu pasažérů je Heathrow v Londýně. V únoru jím prošlo více jak 4,8 miliónů lidí - to je o necelá čtyři procenta více, než před rokem.

Enormní meziroční přírůstky pak hlásí letiště Vnukovo v Moskvě. Ve srovnání s uplynulým únorem to je o více jak 55 procent. Celkem tak prošlo únorovým Vnukovým asi 486 tisíc lidí.

Ve střední Evropě si obrovské přírůstky připsala Vídeň (+ 20,3 %) a Berlín (+ 23,3 %). Vídeň přitom letos v únoru odbavila necelá 1,4 miliónu cestujících a Berlín asi 1,1 miliónu.      

Letiště Praha Ruzyně je z celkového počtu 106 sledovaných, na 32 místě podle počtu pasažérů. V únoru jí prošlo přes 773 tisíc lidí.

Loni se pak na Letišti Praha odbavilo přes 12,4 miliónů cestujících a pro letošní rok se očekává, že pro své cesty ho využije 13,3 miliónů lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy