Češi zlomili rekord. V utrácení za dovolenou

šal
5. 11. 2007 14:17
Letos bylo prodáno o pět procent více zájezdů než vloni
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - V průměru letos Češi za dovolenou utratili asi 14 500 korun, což je asi o 700 korun více, než tomu bylo vloni.

Na zhruba pětiprocentním meziročním nárůstu částky utracené za dovolenou má lví podíl zejména prodej zájezdů přes internet. Vyplývá to z výsledků průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

České cestovní kanceláře v letošním roce utržily za prodej zájezdů asi 32 miliard korun, když klientům prodaly asi 2,2 miliónu pobytů. To je proti loňsku pětiprocentní zvýšení. Tuzemské pobyty se na počtu zájezdů projevují jen minimálně, bylo jich prodáno asi jen sto tisíc.

Nejpopulárnější českou turistickou destinací bylo i letos Chorvatsko, následuje Slovensko, Itálie, Řecko a Rakousko. V první desítce popularity se dále letos umístil Egypt, Tunisko, Španělsko, Francie a Bulharsko.

Mezi Čechy přitom stále stoupá zájem o vzdálenější středomořské destinace, tuzemskou dovolenou, zájezdy typu all inclusive, slovenské termální lázně, a o exotickou zimní dovolenou v teple.

Výrazně stoupá prodej zájezdů přes internet. Čtveřice největších internetových prodejců zájezdů (Invia.cz, Netravel.cz , zajezdy.cz  a last.cz)  hlásí meziroční nárůsty tržeb okolo 25 až 30 procent. Celkem prodaly na 160 tisíc zájezdů v objemu více než 1,5 miliardy korun.

ČTĚTE VÍCE

 

Právě se děje

Další zprávy