Evropská komise chce změnit zdanění paliv, zdraží naftu

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 4. 2011 13:15
Nová pravidla mají zohlednit ekologičnost a účinnost paliv.
Pokud se směrnice změní, zdraží v Evropě nafta.
Pokud se směrnice změní, zdraží v Evropě nafta. | Foto: Reuters

Brusel - Daně z energetických produktů by měly zohledňovat energetickou účinnost a dopady na životní prostředí, rozhodla Evropská komise a navrhla pro Unii nový způsob zdanění. Pokud změny schválí Evropský parlament a Rada, dojde nejspíš ke zdražení nafty u čerpacích stanic v celé Unii.

Současná směrnice o zdanění energie stanoví minimální sazby z energetických produktů používaných jako motorové palivo, topné palivo a daně z elektřiny.

Změnou této směrnice chce Komise prosazovat spotřebu ekologičtějších produktů a energetickou účinnost.

Minimální sazba daně by měla být rozdělena do dvou částí. První z nich bude založena na emisích CO2 příslušného produktu ve výši 20 eur za tunu, druhá pak na energetickém obsahu, tedy skutečném množství energie, které daný produkt vyrobí, měřeném v gigajoulech.

"Minimální sazba daně by byla stanovena na 9,6 EUR/GJ u motorových paliv a na 0,15 EUR/GJ u topných paliv. Uvedené sazby se budou vztahovat na všechna paliva používaná v dopravě a k vytápění," uvedla ve zprávě Evropská komise.

Výsledkem změny zdanění bude napravení nyní „překrouceného" daňového zvýhodnění nafty před benzínem. "Nafta je v současnosti ve všech členských státech kromě jediného daněna nižší sazbou než benzín navzdory jeho vyšší energii a obsahu CO2," stojí v dokumentu. Upozorňuje, že cena dieselu je před zdaněním vyšší než u benzínu a daňový systém tento rozdíl převrací.

 

Právě se děje

Další zprávy