Elektromobilů má být do pěti let nejméně desetkrát více

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 5. 2012 10:00
K boomu dojde hlavně díky rozvoji nabíjecích stanic, očekává PwC
Foto: Peugeot

Praha - Výroba elektromobilů se v následujících pěti letech zdesetinásobí. Zatímco nyní se jich po celém světě ročně vyrobí přes 90 tisíc, v roce 2016 by se již mělo jednat o více než 950 tisíc kusů. Odhaduje to poradenská skupina PwC.

K masovému rozvoji by podle autorů zprávy mělo dojít díky rozvoji infrastruktury, která je nyní nedostatečná a rozvíjí se jen pomalu. Jde hlavně o nedostatek stanic na dobíjení automobilů na elektrický pohon, kromě toho mají elektromobily relativně krátkou výdrž baterií.

Stejně tak má hrát roli stále větší zájem o ekologické chování. "Stále přísnější ekologické limity, rostoucí ceny benzinu a ekologičtější cítění zákazníků mění zažitá pravidla v automobilovém průmyslu. Supersportovní či terénní vozy na elektrický pohon či biopaliva tak už dávno nepatří jen do kategorie studií a prototypů," komentuje zástupce společnosti Jiří Zouhar.

K boomu by podle PwC mělo dojít již v následujícím roce, kdy má světová produkce elektromobilů překročit půl milionu vyrobených kusů.

Pokud se očekávání naplní, tak bude podíl elektromobilů na všech vyrobených automobilech v roce 2016 představovat necelé jedno procento. Vozidel s motory, které mají objem nad čtyři litry, by naopak ve stejném období mělo ubýt až o čtrnáct procent. Celková globální produkce pak poroste až o třetinu, předpokládá PwC.

Podívejte se, jak vypadá výroba elektromobilů v EVC Group Hulín:

 

 

Právě se děje

Další zprávy