Dohra krize v Česku: malým obcím s dluhy hrozí bankroty

Karel Toman
7. 5. 2010 7:30
Samosprávám spadly příjmy o 20 % i víc. Městům banky půjčí, zadluženým obcím ne
Foto: Ludvík Hradilek

Česká republika - Malým obcím v Česku, které se příliš zadlužily, hrozí tento rok bankroty.

Aktuálně.cz to potvrdil vedoucí partner české pobočky PriceWaterhouseCoopers (PWC) pro veřejný sektor Jiří Halouzka a místopředseda Svazu měst a obcí Josef Bezdíček.

"Ano, bankrot hrozí více obcím. V každém případě těm menším, které mohou mít větší problém si půjčit u banky," řekl Halouzka z PWC.

"Takové náznaky tady jsou," potvrdil Bezdíček, že příklady obcí Rokytnice nad Jizerou, Bublava, Humburky a Prameny (viz box Obce před bankrotem) nejspíš nezůstanou ojedinělými náhodami. Svaz už proto podle něj začal zjišťovat, kterým konkrétním obcím potíže hrozí.

Malým obcím banky nepůjčí

Potíže zadluženým obcím způsobuje výpadek příjmů z daní. Při sestavování rozpočtů pro rok 2009 se sice neřídily příliš optimistickým odhadem ministerstva financí, které předpokládalo nárůst výtěžnosti daně oproti roku 2008 o 9% a příjmy často podsadily. Daňové výnosy se ale vloni nakonec o 11 % propadly a už tak napjaté obecní rozpočty se dostaly pod velký tlak.

Obce před bankrotem

  • Bublava - Stohlavá víska s ročním rozpočtem čtyři miliony má dnes dluh kolem dvaceti milionů, firma Skanska se s ní soudí o dalších 19 milionů. Na několik nemovitostí obce byla uvalena exekuce.
  • Rokytnice nad Jizerou - v polovině devadesátých let  se tohle třítisícové městečko začalo zadlužovat. Stavba čističky, bytů a lanovky na Lysou horu přivedly Rokytnici k téměř čtyřsetmiliónovému dluhu, za který denně platila úrok kolem 90 tisíc. Část dluhu převzal stát, rozvoj obce se ale na mnoho let dopředu zastavil
  • Prameny - tahle vesnička na Karlovarsku se 140 obyvateli nadělala své dluhy také v devadesátých letech. Kvůli plánům na obnovu lázní obec vykoupila pozemky a pořídila drahé vrty. Úřady ale nakonec v chráněné krajinné oblasti nepovolily stáčírnu. Dluhy narostly na 30 milionů, které se splácejí dražbami tamního majetku a obec řídí úředník ministerstva financí.
  • Humburky - Vesnice s 326 obyvateli má dluh 15 milionů, který není schopna splácet. Královéhradecký kraj proto požádala o pětimilionovou dotaci na oddlužení, kraj jí nakonec v půli března poslal dva miliony. Do potíží se obec dostala kvůli příliš ambicióznímu projektu bytové výstavby.

Zatímco například Jihlava propad v příjmech hradila vloni úvěrem 200 milionů a letos počítá s půjčkou 100 milionů, malé obce, kde se v minulosti zadlužily na příliš velké projekty, takové možnosti nemají a banky jim nepůjčí.

"Vzhledem k tomu, že nejsou tak velké, jsou možnosti malých obcí omezenější. Velké subjekty tyto problémy nejspíš mít nebudou," tvrdí Halouzka.

Dluhy obcí sleduje ministerstvo financí. Když se obce dostávají do dluhové tísně, posílá ministerstvo dopisy na zastupitelstvo. Vyzývá členy, aby urychleně jednali a dluhovou zatíženost snížili.
Svaz měst a obcí se už proto na ministerstvo obrátil se žádostí, aby mu sdělil, které obce se v dluhové tísni nacházejí.

Dotace obce neúnosně zadlužují

"Jako celek obce hospodaří až na nějaké výjimky dobře," tvrdí místopředseda Svazu Bezdíček. To potvrzuje i ministerstvo financí, podle kterého se samosprávy vloni zadlužily 80,6 miliardami korun, což je navzdory více než desetinovému výpadku příjmů jen o půl miliardy víc, než v roce 2008.

"Druhá věc jsou ale evropské fondy," upozorňuje na možnost, že některé obce dostávají pod tlak rozběhnuté investice s podporou EU. Projekty, na které se obcím už podařilo sehnat dotace, totiž musejí obce nejprve "předfinancovat" ze svého. Teprve pak dostanou dotaci.

"Problém je, že ty peníze nedostávají včas a musejí si brát tak zvané překlenovací úvěry. A ty právě vytvářejí velkou zadluženost, protože spolu s úroky nestačí splácet. Obzvlášť to platí pro ty malé obce," upozornil Bezdíček.

"Zákon to neřeší " řekla nedávno časopisu Reflex na téma obecního bankrotu Jaroslava Kypetová ze Svazu měst a obcí ČR. "Kolika obcí se to týká? To zatím nevíme," dodal Bezdíček.

Průzkum: na samosprávy krize teprve dolehne

Podle aktuálního průzkumu společnosti PriceWaterhouseCoopers klesly dvěma třetinám samospráv tak příjmy o 20 %. Více než desetině příjmy propadly až o 40 %, dvacetině pak ještě víc.

Krize tak na samosprávy podle PWC teprve dolehne. "Zatímco soukromý sektor čeká v příštích 12 až 18 měsících pomalý návrat z krize, pro veřejný sektor problémy teprve nastávají," píše společnost ve zprávě k výzkumu, který provedla ve 22 zemích včetně České republiky.

Samosprávy tak kvůli propadu daňových příjmů budou muset letos ve svých výdajích podle PWC škrtat o 25 až 30%.

 

Právě se děje

Další zprávy