Obce v Česku přijdou kvůli krizi až o šest miliard

Karel Toman
6. 3. 2009 13:45
Města a kraje se u rozpočtů držely při zemi
Hejtmani a hejtmanky, nově zvolení na podzim 2008, při přijetí na Hradě. Václavu Klausovi přinesli knížky o krásách svých regionů.
Hejtmani a hejtmanky, nově zvolení na podzim 2008, při přijetí na Hradě. Václavu Klausovi přinesli knížky o krásách svých regionů. | Foto: Asociace krajů

Praha, Brno - Města a obce kvůli ekonomické krizi a očekávanému poklesu hrubého domácího produktu (HDP) o dvě procenta letos proti loňsku přijdou na daňových příjmech o pět až šest miliard korun.

Výpadek budou muset pokrýt z rezerv nebo omezit investice. Při dnešním zasedání Komory statutárních měst v Hradci Králové to novinářům řekl primátor Kladna a předseda komory Dan Jiránek (ODS).

Deník Aktuálně.cz už dříve napsal, že ministerstvo financí snížilo odhad příjmů, které mezi samosprávy přerozdělí. Důvodem je skutečnost, že kvůli útlumu hospodářství vybere méně peněz na daních.

Nejhorší ze tří variant, které úřad vypracoval, odhaduje pokles příjmů samospráv oproti schválenému státnímu rozpočtu na více než 17 miliard korun. Kraje podle této verze dostanou o 4,6 a obce o 12,6 miliardy méně. Tedy zhruba o osm procent.

Nejhorší scénář může být i horší

Optimističtější varianty odhadují pokles příjmů kolem pěti a půl procenta. I zmíněná "pesimistická" varianta ale může být ještě příliš optimistická. Vychází totiž z předpokladu, že české hospodářství letos poroste o jedno procento. To ale zdaleka není jisté.

Na druhou stranu se ale kraje a města při sestavování svých vlastních rozpočtů držely mnohem víc při zemi. Tak velké příjmy, jaké sliboval státní rozpočet, stejně nečekaly.

"Byli jsme opatrnější než stát. Ministerstvo počítalo s navýšením příjmů oproti roku 2008 o devět procent, my jen s pěti," řekl deníku Aktuálně.cz ekonomický náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek.

Jinde byli dokonce ještě obezřetnější. Například Ústecký kraj počítal jen s dvouprocentním nárůstem příjmů, Plzeňský dokonce jen s 0,7 procenta.

Kraje a města omezí investice

Přesto si začaly kraje a města chystat rezervy, z kterých případné výpadky v příjmech "zalepí". Svých velkých projektů za evropské dotace se ale vzdávat nechtějí.

Státní rozpočet na rok 2009 vyčlenil pro obce celkem 168,2 miliardy. Pro kraje 55,6 miliardy.

Dvě mírnější varianty odhadovaného propadu těchto příjmů počítají u obcí s poklesem o 9,1 až 10,7 miliardy. Kraje pak v "lepším případě" dostanou o 3,5, respektive 4,1 miliardy méně, než jim státní rozpočet na letošek sliboval.

 

Právě se děje

Další zprávy