Deutsche Bahn pohltily dalšího českého dopravce

ČTK ČTK
27. 11. 2013 10:41
Antimonopolní úřad povolil převzetí dopravce Probo Bus skupinou Deutsche Bahn
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: www.arriva-vychodnicechy.cz

Brno - Skupina Deustche Bahn koupila dalšího českého dopravce. Po společnosti Veolia Transport přišly na řadu dopravní firmy skupiny Abellio v České republice.

Převzetí dopravních firem skupiny Abellio společností DB Czech Holding z koncernu Deutsche Bahn povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

"Posuzované spojení nezvýší tržní sílu spojujících se soutěžitelů natolik, aby to mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

DB Czech Holding, kterou vlastní německá DB Mobility Logistics AG z koncernu Deutsche Bahn, může převzít konkrétně společnosti Abellio CZ, Probo Bus a PT Real. Probo Bus provozuje veřejnou autobusovou dopravu na Berounsku, Hořovicku a v okrese Praha-západ. Abellio CZ a PT Real podnikají v oblasti správy nemovitostí a oprav a údržby motorových vozidel.

Dopravní skupina Abellio dosud na českém trhu vystupovala jako dceřiná firma Nizozemských státních drah. Patřila mimo jiné k nejvýraznějším kritikům podmínek tuzemských dopravních tendrů.

Německá železniční společnost Deutsche Bahn letos koupila také firmu Veolia Transport Central Europe (VTCE), která je předním provozovatelem autobusové dopravy v České republice.

Deutsche Bahn koupila VTCE od francouzské firmy Veolia Transdev. Kupní cena nebyla zveřejněna. VTCE zaměstnává přes 6300 lidí a provozuje více než 3400 vozidel. Její hlavní činností je městská a regionální autobusová doprava.

 

Právě se děje

Další zprávy